A híres New England Journal of Medicine szerint a D-vitamin hiány mára világméretűvé vált az emberekben.

Sok híreszteléssel ellentétben, a D-vitamin nem csak a csontokat érinti. Az utóbbi időben a kutatók újrakezdték a kutatásokat a D-vitaminnal, és számos új és érdekes tanulmány látott napvilágot ebben a témában.

Mi lett az alapvető következtetés?

A D3 vitamin pótlása szükséges. Viszonylag sok kell belőle. A D3 vitamin egyike azoknak a kevés vitaminoknak, amelyet a test a napfény segítségével képes saját maga előállítani egy összetett folyamaton keresztül. Egy nem rég megjelent tanulmányból azonban kiderült, hogy a szaúd-arábiai emberek 83%-a D-vitamin hiányos, pedig Szaúd-Arábiánál nem nagyon találhatunk naposabb helyet a Földön. A nap tehát önmagában nem elég.

Dr. Andrew Jones, a Women’s Health Institute vezetője szerint minden ember, férfiak, nők, gyerekek, egyaránt érintettek a D-vitamin hiányban színre, nemre, korra való tekintet nélkül. A D-vitamin hiány nem diszkriminál.

Amikor megkérdezték dr. Damien Dowingtól, a Journal of Nutritional and Environmental Medicine folyóirat szerkesztőjétől, hogy szerinte kik szenvednek D-vitamin hiányban, azt az egyszerű választ adta: mindenki.

Egy Minnesotában folytatott tanulmány kimutatta, hogy a vizsgálatba bevont 150 iskolás gyerek és felnőtt 93%-a D-vitamin hiányban szenved. Ugyanennek a tanulmánynak a keretein belül a világhírű Mayo Klinika rámutatott arra is, hogy az afroamerikaiak, kelet-afrikaiak, latin-amerikaiak, és amerikai őslakosok 100%-a D-vitamin hiányban szenved. Ez egy valóban meghökkentő eredmény.

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszhat az autoimmun betegségek megelőzésében, a szervezet elsavasodásának megszüntetésében, és jótékony hatással lehet olyan betegségekre, mint a Sclerosis Multiplex, a Rheumatoid arthritis, bizonyos rák típusok (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztata rák, stb.).

Az alacsony D-vitamin szint különböző állapotokhoz, betegségekhez köthető: néhány rákos elváltozás, izom gyengeség, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, skizofrénia, és szklerózis multiplex.

Miért vagyunk ennyire D-vitamin hiányosak?

Az egyik ok a kevés napfény. Manapság egyre többször halljuk, hogy a napfény öl, rákot okoz, ezért kerülni kell. Ebben valószínűleg sok igazság van, bár a mai napig vannak ellentmondások a témában. Az egyik ilyen ellentmondás, hogy nagyon magas a bőrrák aránya azoknál is, akik kifejezetten kerülik a napot. A napfény nélkülözhetetlen része az életnek, ezért meg kell találni a megfelelő egyensúlyt.

A másik ok az étrendben keresendő. Amit az őseink nem nyertek ki a napból, elfogyasztották az ételekből, amiket ettek. Amikor még vadásztunk és gyűjtögettünk a szervezetünk nem volt terhelve a gyors és feldolgozott ételekkel. Ezekből az ételekből teljes egészében hiányoznak a vitaminok, ásványi anyagok, ellenben teli vannak cukorral és transz zsírokkal. Ezek az ételnek nevezett anyagok teljesen kizsákmányolják a testünket.

A harmadik ok a modern gazdálkodásban rejlik. A modern termelési eljárások keveset foglalkoznak a táplálékkal. Mi a legfontosabb tényező a mostani mega-farm iparban? Az idő. Hogyan termelhetsz gabonát a leggyorsabb módon. Ha ez éppen nem letesztelt gén manipulációt vagy módosításokat jelent, kit érdekel? Ha tonnányi szétterített műtrágya és rovarirtó szer kell ahhoz, hogy a talajt termelékennyé tegyük, akkor terítsük szét. Nem törődve azzal, hogy minden termékeny évben a talaj egyre gyengébb és gyengébb lesz, és kevésbé lesz képes a termesztett növényeknek a széles körű tápanyagot biztosítani a növekedéshez. Addig, amíg az étel csábítónak és tisztának tűnik – ez elég.

De mindez természetesen nem elég. Ha a talaj elgyengül, és egyre jobban függ a mesterséges műtrágyától, akkor a vitaminok, amelyek szükségesek számunkra lassan, de biztosan a 0-ra csökkennek. A D–vitamin esetében ez különösen igaz. A tény az, hogy senki sem tud elég D-vitamint nyerni csupán megfelelő étkezéssel.

Napi ajánlott dózis

A D-vitamin ajánlott napi dózisa 400 IU-ban van meghatározva (nemzetközi egység). Ez a mennyiségű D-vitamin az abszolút minimum, amire a testnek szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat.
A D-vitamin biztonságos. Nagyon sok ember keveri a D-vitamint az A-vitaminnal. Szükségünk van mindkét vitaminra, hogy megőrizzük egészségünket, a D-vitamin az A-vitaminnal szemben azonban akkor sem toxikus, amikor nagyobb dózist veszünk be. A félelem a D3 vitamin túladagolásától tehát teljesen alaptalan.

Nem minden D-vitamin egyforma, több variánsa is létezik. A biológiailag aktívat D3-nak vagy kolekalciferolnak ismerjük. Néhány rossz minőségű táplálék kiegészítő tartalmazza az olcsóbb D2-t (ergocalciferolt). Azonban az emberi szervezetben a D2 nem aktív, így először át kell alakítani D3–á mielőtt bármi egészségre gyakorolt hatása lenne. Ez egy nagyon pazarló eljárás, főleg, mikor a kész D3 is rendelkezésre áll.

Dr. Abbas Qutab előadása szerint (2007. Szeptember, Houston) az általános ajánlott bevitelnek D-vitamin kiegészítőkből minimum 10 000 IU–nek kell lenni naponta.

Természetes D3 vitamin- 10 000 IU (250 mcg) kapszula

Az Innerlight már forgalmaz D3 vitamin kapszulát, amely tartalmaz 10 000 IU-t, 250 mcg dózis). A 90 kapszulát tartalmazó Ultra D már megrendelhető webáruházamban: D3 vitamin

http://www.drtihanyi.hu/uploads/djpg.jpg


A D-vitamin sokak szerint nem is vitamin, hanem hormon. Azért hormon, mert döntő része a szervezetben szintetizálódik, kevés kell belőle és a keletkezésétől távol fejti ki hatását a véráramlás útján. Márpedig ez a három feltétel kell ahhoz, hogy valamit hormonnak nevezhessünk. A mennyisége olyan kevés, hogy nem is milligrammban, hanem inkább nemzetközi egységben adják meg (IU=International Unit).

A sima D-vitamin HATÁSTALAN. A szervezetben a vese a molekula 1-es helyén hidroxilációt végez (mégpedig a vesében), de ez még mindig nem aktív molekula. A következő lépés a 25-ös helyen történő hidroxiláció lenneEz a májban történik..

Így áll elő a hatásos 1, 25 dihidroxi kolekalciferol, ami már valóban hatásos hormon. De a kolekalciferol csak a bőrben alakul ki akkor, ha a bőrt megfelelő mennyiségű ultraibolya sugárzás éri. E nélkül nem megy. Azonban hiába a sok napfény Szaúd-Arábiában, burkában nem lehet a D-vitamin elő-anyagát a 25-ös helyen hidroxilálni.

Ezért aztán azok a vitamin készítmények, amik csak D vitamint tartalmaznak NEM ÉRNEK SEMMIT!

A hatásos készítmény a 25-ös helyen hidroxilált D-vitamin, mert ennek bevitelét követően az egyes helyen a hidroxilációt a vesék könnyedén elvégzik és előáll A VALÓBAN HATÁSOS 1, 25 dihidroxi cholecalciferol.

A D3 hormon hiánya pedig valóban az imént felsorol súlyos betegségek kialakulásához vezethet.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!