dr. Robert Young (a lúgosító életmód elméletének kidolgozója) szerint, ha Popey, a spenótevő mesehős valóságos személy lenne, akkor bizonyára azt mondaná: együnk sok spenótot és lúgosítsuk szervezetünket. A zöld, leveles zöldségek ugyanis döntő szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében. dr. Robert Young szerint ezt támasztja alá Sally Roman két fiának esete is, akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvedtek.

Kapcsolódó videók:



Fél évszázadon keresztül a szervetlen nitrátokat kizárólag egészség károsító hatásokkal hozták összefüggésbe, de mostanában ennek ellenkezője látszik beigazolódni. Már a 90-es években a Karolinska Institute munkatársai megmutatták, hogyan képes a szervezet a nitrátokat NO molekulává alakítani. A nitrogén-oxid pedig fontos szerepet tölt be a szervezet működésének számos területén: pl. vérnyomás szabályozása, immunrendszer működése, sejtszintű anyagcsere, stb.

Egy friss tanulmány során, melyet a korábbi kutatócsoport végzett el, egészséges felnőtteknek nitrátot adtak (annyit, amennyit 2-300g spenót vagy saláta tartalmaz), majd biciklin megterhelték őket. Ezt követően a comb izmukból mintát vettek, és a szöveteket összehasonlították olyan emberek izomszövetével, akik placebot kaptak. A nitrát elfogyasztása után szignifikáns javulás következett be a mitokondrium működésében, mely kevesebb oxigénfogyasztás mellett több ATP-t termelt fajlagosan.

A kutatás vezetője szerint a megnövelt mitokondriális funkció pozitív hatással lehet a szervezetre, és részben ez magyarázhatja a zöldségek egészségre gyakorolt kedvező hatását.

Emellett úgy tűnik, hogy a nitrátok kedvező hatással vannak olyan krónikus betegségekre, mint a cukorbetegség, illetve a szív-, és érrendszeri betegségek.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!