A kukorica az Újvilágból származik. Alapvető táplálékát képezte a majáknak, az inkáknak és az aztékoknak, ugyan úgy, ahogy az egyiptomiaknak az árpa, vagy a kínainak a rizs.

A kukorica változatos megjelenésű növény, több száz rasszukat ismerjük. Napjainkban a sárga és a fehér szemszínű a legelterjedtebb, de messze nem ezek a legegészségesebbek.

Sokkal értékesebb a lila, ill. a kékszemű kukorica, mivel biológiai összetevőik sokkal értékesebbek, viszont nem tűrik a nagyüzemi termelési módokat, az intenzív trágyázást és az időjárás viszontagságaival szemben is kevésbé ellenállók. A kártevők is könnyebben elpusztítják. Viszont polifenol és antocianin tartalmuk, valamint a bennük lévő mikroelemek gazadag tárháza bőven kárpótol a termesztésből adódó nehézségekért.

Az inkák kukoricájának a színe eredetileg vörös és kék volt.

Az Európai Unió által finanszírozott Flora program keretében a szakemberek tisztázták, hogy ezek a színanyagok pontosan ugyan azok, mint amik a a fekete szőlő, a kék áfonya, vagy a vérnarancsban is megtalálhatók: nevezetesen flavonoidok, antioxidánsok, antocianidinek (cyanidin 3 glukozid, pelargonidin 3 glukozid, peonidin 3 glukozid, peonidin 3, 6 malonyl glukozid, peanidin 3 6 malonyl glukozid, cyanidin 3 6 etil-malonyl glukozid).

Állatkísérletekben a mesterségesen előidézett infarktus nagysága 30%-kal kisebb lett azoknál az egyedeknél, akik a hagyományos kukorica helyett ezeket az ősi fajtákat kapták táplálékul.

{$up_uri}purplecorn.jpg


Még izgalmasabb kérdés az, hogy a reishi gombát (ganoderma lucidumot) sikerült az utóbbi időben a lila kukoricán szaporítani, ezáltal egy olyan fermentációs mechanizmus jött létre, amikor a ganoderma gomba a kukorica szénhidrát és részben fehérje tartalmát felhasználva nevelődik a kukoricaszemeken. Ezáltal egy olyan egészen kiváló táplálék kiegészítőhöz jutunk, ami a ganoderma és a lila kukorica jótékony hatásait ötvözi, nyugodtan nevezhetjük szupertápláléknak. Ez a fermentáció sokkal hasznosabb lehet, mint pl. a az élesztő gombák és a tej kombinációjából kialakult kefir, vagy a kovászos uborka, a kovászos kelesztett kenyér, vagy bármelyik sajtféleségünk.

Liver Strength lila kukoricán nevelt ganoderma lucidum kivonat

{$up_uri}NTX_LiverStrength_90_Web.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!