Az Ayurvéda (vagy magyarosan írva ájurvéda) az ősi, indiai természetes gyógyítás összefüggő rendszere, mely kb. 5000 éves múltra tekint vissza. Már az időszámításunk előtti 5. századból vannak feljegyzéseink erről az alternatív gyógyításról. Az Ayurvédát ma is előszeretettel alkalmazzák Indiában, ahol Egyetemi Szintű képzésben részesülnek az ayurveda doktorok és legalább annyi beteget kezelnek, mint a „nyugati” orvosok. 

Még csak nem is a szegények orvosai. Indiában a beteg dönti el, hogy adott bajával milyen orvost keres fel, ayurvédát vagy „nyugatit”. Nagyon gyakori, hogy bizonyos betegségekkel az egyikhez, majd egy másik betegséggel a másik orvoshoz fordulnak. A jaipuri maharadzsa is kezeltetheti magát Ayurvéda doktorral, ha úgy gondolja.  

Az ayurvéda legfontosabb feladatának a betegségek megelőzését és gyógyítását tekinti az életmód megváltoztatásával és különböző gyógynövények alkalmazásával, a környezetünkkel történő harmónia és egyensúly kialakításával.

Az ayurvedikus gyógyítás 3 fő részre koncentrál, ezek a vatha, a pitta és a kapha. Ha sikerül közöttük megteremteni az egyensúlyt, akkor leszünk kívül-belül egészségesek. 

Az ayurveda célja nem csak az öregedés lassítása, hanem testünk teljes vitalitásának megteremtése, kihozni szervezetünkből a maximumot.

12 ayurvédikus gyógynövényt mutatok be abból a sok százból, amit a testi-lelki egészség és az öregedés lassításának szolgálatában a legelterjedtebben alkalmaznak.

Amla

Az amla gyümölcs természetes C-vitaminban rendkívül gazdag, ezért segít szerveink megfiatalításában.

Gyömbér

A gyömbér antioxidánsokban bővelkedik, csökkenti a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat, javítja a véráramlást a perifériák irányába.

Kurkuma

A rendkívül értékes kurkumin vegyületben gazdag kurkuma antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Kínai gyömbér

A kínai gyömbér illóolajokat, gingerolt és dyarolheptanoid vegyületeket tartalmaz, melyek szintén erős antioxidánsok és az ízületi gyulladások megelőzésében, kezelésében van fontos szerepük. 

Indiai tömjénfa

Ez a gyógynövény szintén jótékony hatású ízületi gyulladások esetén, a benne lévő vegyületek számos fiatalító szérum szerves részei.

Szegfűszeg

Fog és izomfájdalmak enyhítésére használják, rengeteg antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz. 

Szőlő

A szőlő fiatalító hatása a benne lévő proantocianidineknek és a resveratrolnak köszönhető. Ezek a vegyületek a szőlő héjában és magjában találhatók. 

Rozmaring

A rozmaringban számtalan gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületet tartalmaz, így fontos részét képezi a fiatalító programnak. 

Édesgyökér

Az édesgyökér a benne lévő antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek jótékony hatása mellett védi a bőrt a káros UV-sugárzástól, aktív hatóanyagai: liquiritin, glabridin, glabrol, glycyrrhetinic sav, és glycyrrhizin (csak óvatosan, mert magas vérnyomást okozhat nagyobb adagban!)

Neem

A neem fa olaja elsősorban baktérium és parazitaölő tulajdonságairól híres. Emellett segíti a sebgyógyulást, csökkenti a vércukorszintet, erős antioxidáns és a malária ellen is hatásos. 

Andrographis

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az andrographis jelentősen lassítja a bőr öregedését.

Gránátalma

A gránátalmában lévő fontos vegyületek (punicalagins, punicalin, gallagic acid, ellagic acid) hatékonyan semlegesítik a szervezetben keletkező vagy bekerülő káros szabad gyököket. 

Már ezek kombinációi is többszázezer lehetséges keveréket alkothatnak, így fogalmat alkothatunk arról, hogy egy ayurvéda doktor milyen hatalmas gyógynövény ismerettel rendelkezik (viszont soha nem operál! Ha műtétre szorul a beteg, gyakran ők küldik el a „nyugati” doktorhoz!).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!