A tradicionális kínai medicina és az indiai Ayurveda szerint az egészség és a betegségek gyökere a belekben lakozik. Az elmúlt évtizedekben a modern orvostudomány és az alternatív gyógyítók is felfedezték ezt az alapigazságot.

A belek nem csak emésztésünket, hanem mentális egészségünket is alapvetően meghatározzák.

Nézzük meg, mely szupertáplálékok szolgálják leginkább emésztőrendszerünk egészségét.

1, Rostok

A magas rosttartalmú ételek (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, stb.) javítják a belek mozgását, megakadályozzák egyes káros összetevők felszívódását és a székrekedés kialakulását. 

2, Fermentált ételek és italok

Fermentáció során a táplálék enzimek és mikroorganizmusok segítségével olyan kémiai átalakuláson megy át, melynek eredményeképpen biológiailag aktív hatóanyagok keletkeznek benne. Ezek a hatóanyagok általában jobban és gyorsabba hasznosulnak az emberi szervezetben. 

A legismertebb fermentált ételek a joghurt, a kefir, a sör, bor, méz, a sajtok, de fermentáció útján keletkezik a penicillin antibiotikum is. 

intestines.jpg

3, Ősi ayurvédikus recept

A tápanyagok felszívódása a belek belső falán elhelyezkedő bélbolyhok segítségével történik. Bizonyos betegségek azonban károsíthatják ezeket az apró bolyhokat (pl. szivárgó bél szindróma, lisztérzékenység, stb.). Ilyenkor érdemes alkalmazni az ősi indiai receptet: egy evőkanál mazsolát és egy evőkanál nyers szezámmagot kell összekeverni, majd az utolsó étkezést követő néhány órán belül elfogyasztani úgy, hogy mielőtt lenyelnénk a keveréket, jól rágjuk össze. Ezt minden nap meg kell ismételni. 

4, Kókuszdió olaj

A kókuszdió olaj olyan speciális közepes hosszúságú zsírsav láncokat tartalmaz, melyek eltávolítják a belekben élő káros mikroorganizmusokat. A kókuszolaj mellett omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztása is javasolt. Sportolóknak különösképpen, akár napi 6-8 g-ot! Főleg a küzdő spotokban hasznos (ahol a fejet trauma érheti), mert ezek a zsírsavak neuroprotektív hatással is rendelkeznek. A szívvédő hatáshoz is legalább napi 2-3g bevitele szükséges. 

5, Magas klorofill tartalmú növények

A magas rost és klorofill tartalmú zöld növények jó minőségű növényi fehérjéket tartalmaznak, melyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, valamint szerves kötésben tartalmazzák a magnéziumot, ami olyan a szívnek, mint „csecsemőnek az anyatej”. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!