Ismerete soha nem olyan fontos, mint a karácsnyi sütések-főzések időszakában. Sokszor fordul elő ilyenkor, hogy fröccsen a forró olaj és ez bizony csúnya és fájdalmas sérülést okozhat, tönkre téve a szép ünnepi hangulatot.

Nos,  nézzük csak, mi a teendő ilyenkor. A 3x20-as szabály azonnali alkalmazása. 

Mit jelent ez?

1, Az égést követő 20 percen belül (de legjobb azonnal) kell a megégett bőrfelületet 20 C fokos (és nem jéghideg!) vízbe mártani vagy azzal locsolgatni, megszakítás nélkül, 20 perecen keresztül. Az első fokú égésnél csak bőrpír marad vissza, a másodfokú égés felhólyagosodással jár. A harmad és negyedfokú égés szerencsére konyhai baleset következtében nem fordul elő, itt az azonnali kórházi ellátás a megoldás.

A vizes hűtésnek ez utóbbi két esetben csak a fájdalomcsillapító hatása érvényesülhet, de az is csak korlátozottan (sokszor ezek nem is fájnak a teljes szövetpusztulás miatt).

burntskin.jpg

Az első fokú égés egy héten belül nyom nélkül meggyógyul, míg a másodfokú égésnél ez az idő már három hét, gyakran a gyógyulás hegesedés kialakulásával jár.

Az első fokú égésnél az égett terület nagysága nem túl lényeges, de ennél súlyosabb esetben már igen. Felnőttnél azt mondhatjuk, egy tenyérnyi bőrfelület a teljes bőr felületének kb. egy százalékát jelenti. Az ezüst hidro-kolloid alapú kötszerek kiválóak, de sajnos elég drágák.
 
Óvatosan tessék bánni a sültekkel, égő gyertyákkal, csillagszórókkal! 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!