A magas vérnyomás (hipertónia – magas vérnyomás betegség) évente kb. 7 millió ember haláláért felelős világszerte. Az, hogy valaki részévé válik ennek a borzalmas számnak, nagyban az étkezőasztalnál dől el.

A magas vérnyomással számos kutatócsoport foglalkozott már, és foglalkozik a mai napig is. Az általuk készített tanulmányokból leszűrhetjük, hogy mely ételek kifejezetten ajánlottak és melyek tiltottak magas vérnyomás betegségben.

Magas vérnyomás betegségben rendkívül fontos, hogy minden nap együnk zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg változatosan, az évszaknak megfelelően. Bizonyos évszakokban ez nem olyan egyszerű, ezért ilyenkor olyan étrend-kiegészítő készítményeket érdemes fogyasztani, melyek koncentrált formában tartalmazzák a szervezet számára szükséges zöldséget és gyümölcsöt.

A rendszeres zöldség-, és gyümölcsfogyasztás mellett 6 olyan táplálék van, amit feltétlenül érdemes fogyasztani magas vérnyomás esetén.

1, Hal: az összes állati eredetű táplálék közül messze a hal a legegészségesebb, természetesen nem minden hal, hanem a magas fehérje tartalmú, alacsony zsírtartalmú halak. A halban található omega 3 zsírsavak csökkentik a gyulladásokat, ezáltal a plakk képződést az erekben, és védelmet nyújtanak a magas vérnyomás betegséggel szemben.

Az omega zsírsavak pótlására olyan étrend-kiegészítő készítményt érdemes fogyasztani, mely megfelelő arányban tartalmazza ezeket az értékes összetevőket.

2, Lenmag olaj: a lenmag a halhoz hasonlóan nagy mennyiségben tartalmazza a plakk képződést gátló omega 3 zsírsavakat.

3, Zellerlé: az évezredes tapasztalatokon nyugvó kínai csodaszer rendkívül tápláló és nagyon erőteljesen lúgosítja szervezetünket. A szervezet megfelelő pH-ja elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. A zeller kiváló forrása a vitaminoknak és egyéb értékes tápanyagoknak, nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint, C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot, foszfort és esszenciális aminosavakat.

Hasonló tápanyag tartalom mellett kiváló lúgosító készítmény az árpafű fermentált változata is, a

4, Olíva olaj: az olíva olaj a mediterrán diéta elengedhetetlen része, számos kutatás eredménye szerint képes csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. Főzéshez és salátákhoz minden esetben olíva olajat érdemes használni.

5, Alma ecet: az ecet kiválóan lúgosítja a szervezetet és csökkenti a vérnyomást. Magas vérnyomás betegségben minden reggel 2-3 dl langyos folyadékhoz 1 evőkanál alma ecetet és egy teáskanál mézet kell keverni és ezt meginni. A méz a bélműködést segíti elő, ami szintén fontos, hiszen a székrekedés súlyosbíthatja a magas vérnyomás betegséget.

6, Uborka: az uborka magas folyadéktartalma hidratálja a szervezetet és szintén vérnyomás csökkentő hatással bír. Napi 2 friss uborka elfogyasztása javasolt.

A felsorolt táplálékok mellett létezik 4 olyan étel, illetve ital, amit magas vérnyomás betegségben egyáltalán nem javasolt fogyasztani.

1, Konyhasó: a konyhasó emeli a vérnyomást és csontritkulás kialakulásához vezethet rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása. Egyes tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű konyhasó fogyasztása növeli a gyomor-, nyelőcső-, és húgyhólyagrák kialakulásának esélyét.

Fűszerek, melyek kifejezetten ajánlottak magas vérnyomás esetén: fokhagyma, oregánó, gyömbér, bazsalikom, tárkony, ecet, fekete bors.

2, Kávé, koffein: a kávéban és egyéb italokban (pl. energiaitalok) található koffein jelentős mértékben, tartósan képes emelni a vérnyomást, ráadásul blokkolja az adenozin hormon hatását, ezáltal szűkíti az ereket. Emellett a koffein stimulálja a mellékvesét, ami a megemelkedett adrenalin és kortizol termelés révén tovább növeli a vérnyomást.

3, Finomított cukor: a modern, fejlett országokban a lakosság jelentős része sokkal több finomított cukrot fogyaszt, mint amennyi ideális lenne. A szervezet által fel nem használt cukor a zsírszövetekben raktározódik el, ami elhízáshoz vezet, növeli a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását és bizonyos rák típusok előfordulási gyakoriságát. A cukor növeli a vérnyomást, különösen azoknál, akik túlsúllyal rendelkeznek.

A cukor kiváló alternatívája lehet a nulla kalóriát tartalmazó, teljesen természetes stevia kivonat.

4, Alkohol: számos tanulmány alátámasztja, hogy az alkoholfogyasztás növeli a vérnyomást, ráadásul magas a kalória tartalma, ami elhízáshoz vezethet. Az alkohol több vérnyomás csökkentő gyógyszer hatását is gátolja.
A alkohol, sör, bor, stb. helyett kiváló választás a szűrt víz, amit citrommal, limmal még egészségesebbé tehetünk.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!