Az oszteoartritisz egy degeneratív ízületi betegség, amely fokozatosan elpusztítja a porcot az ízületekben, leginkább a kézben, lábban, gerincben, csípőben és a térdben, főleg idős embereknél.

A brokkoli azok közé a „szupertáplálékok” közé tartozik, amelyek több millió artritiszes (ízületi betegségekben szenvedő) beteg gyógyítására szolgálhatnak. Ez a zöld növény gazdag összetett szulforafánban (antioxidáns vegyület).

A kezdeti kutatások azt mutatták ki, hogy a brokkoliban található szulforafán megvédi a csontokat és ízületeket. A Kelet-Angliai Egyetem Tudósai megtaláltak azt a vegyületet, amely blokkolja azon enzimeket, amelyek a csontdeformálódásokat okozzák oszteoartritiszben, ami az ízületi gyulladások leggyakoribb formája.

A kutatócsoport egy olyan új projektbe kezdett, ami talán elvezethet egy új, brokkoli alapú terápiához és segítséget nyújthat a több millió artritiszes betegnek. Mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli egy kiváló, lúgosító táplálék, de ez az első alkalom, hogy összefüggésbe hozták az oszteoartritisszel.

{$up_uri}brok.jpg


Tudjuk, hogy a brokkoliban nagy mennyiségben megtalálható a szulforafán nevű anyag, ami lassítja a porcpusztulást, a kérdés, hogy ez az anyag valóban képes-e bejutni az ízületekbe és megállítani a betegség előrehaladását?

Műtét után meg kell vizsgázni, hogy a szulforafán sikeresen beépült-e az ízületekbe. Ha a vizsgálat eredményesnek bizonyul, akkor több beteget kell bevonni egy nagyobb klinikai vizsgálatba.

Ezek az eredmények azt támasztják alá, hogy sokaknál megelőzhető lehet a műtétet, mert a betegség lefolyása lassítható vagy teljesen leállítható. Ez valóban egy nagy áttörés lehet. Jelenleg az artritiszben szenvedő betegek a rövid távú fájdalomcsillapítás vagy a műtét közül választhatnak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!