A Candida Albicans a mikroszkopikus gombák közül messze kiemelkedik abban a vonatkozásban, hogy a leggyakrabban okoz emberben megbetegedést.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság (American Society for Microbiology) gondozásában megjelent mBio 2012. novemberi számában Sandai és munkatársai, köztük Alistair JP Brown választ ad erre a kérdésre.

A mikroszkopikus gombák anyagcseréjének döntő részét a cukrok lebontása, illetve az ebből felszabadult kémia energia biztosítja.

Ha ezek a gombák valamilyen ok miatt nem jutnak elég cukorhoz, akkor többségük nem képes más alternatív energiahordozó után „nézni” és elpusztulnak a telepeik. Nem így viselkedik azonban a Candida Albicans.

Ez a gombafaj cukor hiányában is zavartalanul folytathatja anyagcseréjét, mivel olyan enzimrendszerei vannak, melyek lehetővé teszik számukra, hogy egyéb tápanyagokat (tejsav, zsírsavak) felhasználásával biztosítsa tovább zavartalan táplálkozásukat.

Ezért sajnos a cukorszegény diéta nem hatékony a Candida gombákkal szemben, ellentétben a közvélekedéssel.

A Candidát tehát nem lehet kiéheztetni, de az ép immunrendszer képes még ezt a nagyon sokoldalú gombát is féken tartani.

Immunrendszerünk épségéért sokat tehetünk, ha megfelelően táplálkozunk, sokat mozgunk a szabadban és elkerüljük az immunrendszert rongáló ételeket és italokat, pl. alkohol, finomított szénhidrátok, állati zsiradékok, dohányzás, vitamin szegény táplálkozás, stb.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!