Az elmúlt napokban sok kérdés érkezett azzal kapcsolatban, vajon a nem bio citrom háját hogyan lehet megtisztítani a rajta lévő káros vegyszerektől?

Először is vizsgáljuk meg, hogy milyen vegyszerekről van itt szó.

Az ültetvényeken a citrom legkártékonyabb kórokozója a gyapjastetű, ami ellen rendszeresen permetezni kell. Ez a permet viszonylag hamar elbomlik, szüretkor már nem mutatható ki a citromhéjon.

A fekete leves csak ezután következik.
 
A leszüretelt citromot bifenil fürdőben áztatják hosszú órákon át. Ez egy nagyon erős gombaölő szer, aminek számtalan súlyos mellékhatása van. A citrom húsába nem kerül belőle, mert a gyümölcs héja jól zár, de lemosni, ledörzsölni róla nem lehet.

Nem bomlik el gyorsan, hiszen a feladata éppen az, hogy a gombafertőzésektől védje meg huzamosabb ideig (míg el nem adják) a gyümölcsöt. 

A penészes citrom egyetlen „előnye”, hogy már biztosan elbomlott a héjon a bifenil, de a penészgombák cserébe szintén számtalan súlyos, az immunrendszert károsító anyagot termelnek.

Tehát ki kell jelenteni világosan és egyértelműen: az ilyen citrom héját nem reszeljük bele semmilyen süteménybe, italba, koktélba. A bifenilben áztatott citrom héját el kell dobni!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!