Sok tévhit terjedt el erről a betegségről. Ideje őket megvizsgálni. Sokáig azt gondolták, hogy ez a betegség csak gyermekkorban alakulhat ki. Ez nem igaz. A betegség bármely életkorban felütheti a fejét. Azt gondoltuk korábban, hogy ez egy ritka betegség. Ez sincs így. Kb. minden háromszázadik ember szenved ettől a betegségtől (ez kb. 30 ezer ember érintettségét jelenti Magyarországon).

A betegség oka a búzában fellelhető glutén nevű fehérje. Ez sem pontos. A betegség oka a búzafehérje egyik alkohol oldékony komponense, a gliadin, mely szerkezetét tekintve nagyon hasonló a rozsban lévő secalinhoz, az árpában lévő hordeinhez, illetve a zabban lévő aveninhez.

Ebből tehát az is következik, hogy nem csak a búza, hanem a rozs, az árpa és a zab fogyasztása is TILOS glutén enteropátiás betegnek.

A kezelés alapja a DIÉTA!

A cöliákia tejcukor érzékenységgel jár?

A valóság az, hogy amikor a bélbolyhok  károsodnak, akkor átmeneti laktáz hiány is kialakul, ezért amikor a betegnek tünetei vannak, nem fogyaszthat tejet és tejtermékeket sem.

Akkor nevezhetünk egy ételt gluténmentesnek, ha 100 g-ra számítva a glutén mennyisége nem haladja meg benne az 50 mg-ot.

A diagnózis szerológiai vizsgálatokon, ill. két alkalommal elvégzett vékonybél biopszián alapul.

A glutén megvonást követően kb. két év kell ahhoz, hogy a bél nyálkahártyája teljes mértékben meggyógyuljon.
 
Sok betegség társulhat a cöliákiához:kenyér, glutén, lisztérzékeny, cöliákia

-    1-es típusú cukorbetegség (ötször gyakoribb, mint normálisan)
-    csontritkulás (10-szeres gyakoriság)
-    malignus limfómák (80-szoros gyakoriság)

Az adenocarcinomák gyakorisága is jelentősen meghaladja a cöliákiában nem szenvedőknél tapasztalat értékeket.

Azonban megfelelő diéta mellett ezen rosszindulatú kórképek gyakorisága is lecsökken, majdnem arra az értékre, ami a nem cöliákiás lakosságban jellemző.

Tehát mit nem fogyaszthat a cöliákiás beteg?

Búzát, rozsot, árpát, zabot tartalmazó kenyereket, tésztákat, főzelékeket, nem ihat semmiféle sört.

Viszont ehet rizst, kukoricát, burgonyát, mindenféle zöldséget, gyümölcsöt, húst, tej és tejterméket is, ha nincsenek éppen tünetei a diéta hiba miatt és ihat bort is.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!