A csontritkulás a hiedelemmel ellentétben mindkét nemet érinti, de kétségtelen, hogy a nőkben gyakoribb az előfordulása. Ma nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy a bőséges tejtermék, sajt, stb. fogyasztással eredményesen védekezhetünk a betegség kialakulásával szemben.

Azért van itt némi ellentmondás. A csontritkulás a leggyakoribb az USA-ban, Svédországban és Angliában, pedig tudva lévő, hogy ezen országok lakói fogyasztják messze a legtöbb tejterméket a világon. Az amerikai nők átlagosan napi egy liter tejet fogyasztanak, mégis harminc millióan szenvednek ebben a betegségben!

Pedig a Science már 1986-ban megírta, hogy a tejfehérjék csontritkulást okoznak. 1995-ben az American Journal of Nutrition leírta, hogy a tejtermékek növelik a savképződést a vérben, amit a szervezet a csontokból kivont kalciummal semlegesít. És ez akkor is így van, ha a magas fehérje tartalmú étrend mellett még naponta 1400mg kalciumot is beviszünk.

De van ennél egy sokkal szemléletesebb példa is. A szarvasok évről évre hatalmas agancsot növesztenek, melynek legfőbb komponense a kalcium, amit a saját csontjaikból nyernek. Mivel az agancs gyorsan nő, a szarvasok átmenetileg súlyos csontritkulás állapotába kerülnek. Tejet, sajtot ugyan egy sem iszik vagy eszik, mégis pusztán legeléssel ez az átmeneti csontritkulás náluk egy-két hónapon belül megszűnik.

Így hát a megoldás kézenfekvő. Nem kell sok tejet innunk és állati fehérjével tömnünk magunkat, sőt sokkal több zöldség, gyümölcs, zöld italok (SuperGreens, Green Power, Green Magma, stb.) fogyasztásával érhetjük el a leginkább kívánt eredményt.

Nem tudom megállni, hogy a Cantata profana csodás sorait most ne idézzem:

„Volt egy öreg apó,
volt néki, volt néki
Kilenc szép szál fia.
Nem nevelte őket
Semmi mesterségre,
Csak erdőket járni
Csak vadat vadászni.
És addig-addig
Vadászgattak addig:
Szarvassá változtak
Ott a nagy erdőben.
És az ő szarvuk
Ajtón be nem térhet,
Csak betér az völgyekbe.
A karcsú testük
Gunyában nem járhat,
Csak járhat az lombok közt,
A lábuk nem lép
Tűzhely hamujába,
Csak puha avarba:
A szájuk többé
Nem iszik pohárból,
Csak tiszta forrásból.”


Webáruház - Webáruház

http://www.drtihanyi.hu/uploads/deer.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!