Az „Új világ” felfedezése számtalan kinccsel gazdagította életünket. De ahol fény van, ott árnyéknak is kell lennie. A dohány pedig az egyik legsötétebb árnyék.

Egy Jena Nicot nevű úr neve ugye ismerőses cseng (Nicotin)? 1559-ben Medici Katalinnak küldött dohányleveleket, hogy ezzel borogassák a nem gyógyuló sebeket. Ezt követően még mindig nem szívták, hanem mint tüsszentő port alkalmazták (tabak).

1600 körül keletkezett az első tudósítás arról, hogy egy csőbe helyezett és meggyújtott dohánylevelet, ill. annak a füstjét a csövön át beszívják egyesek a „gyomrukba”.

Samuel Pepys, egy nem túl érdemdús angol miniszter 1665-ben arra a kiváló felismerésre jutott, hogy a dohányból nyert olaj ugyan úgy elpusztítja a macskát, mint a Mediciek híres méreg keveréke.

Azután jött a sokadik londoni pestis, és vele egy hír, miszerint a dohányárusok nem kapták meg a rettegett kórt. A hír igaz volta senkit nem érdekelt, ezért gyorsan elrendelték, hogy a híres Etoni fiúiskola növendékeinek kötelező a dohányzás! Ha nem dohányoztak, akkor a nevelőknek testi fenyítést kellett alkalmazniuk.

Ezt követően vagy száz évig a franciák tubákoltak, a britek pipáztak, a spanyolok szivaroztak.

1880-ban elkészült az első cigaretta, mindjárt egy olyan gépen, ami óránként 12 ezer szálat volt képes előállítani.

Az első világháborúban már szinte kötelező volt dohányozni a katonáknak, főleg élelmezési okokból. Ahogy a sanzon szólt: „aki rágyújt, az nem kér ebédet”. De már jó száz évvel ezelőtt is jónéven vették, ha a katona dohányzott, mert az égő pipa, szivar parázs kellett a muskéták, ágyúk működtetéséhez.

Az országok nagyon szerették, mert kiváló adóbevételi forrást jelentett a mindenkori költségvetésnek (és ma?).

Csak 1952-ben írták le először feketén fehéren, hogy a dohányzás káros, mert a rákbetegségek gyakoriságát jelentős mértékben megemeli (pl. a tüdőrákét megtízszerezi, a nyelvgyök és torokrákok gyakoriságát megötszörözi).

Azután kiderült , hogy az infarktus esélyét megháromszorozza, a COPD-s betegek több mint 90%-a dohányzott vagy most is dohányzik. A fogínysorvadásnak ma a leggyakoribb oka nem a skorbut (bár újra feljövőben van ez a régen eltűntnek hitt betegség), hanem a dohányzás! Fogimplantátumot ma sem szívesen ültetnek be dohányzó embernek.

Mit is lehet róla elmondani? 

Korunk két legsúlyosabb népbetegségében, a szív-, és érrendszeri megbetegedésekben és a rákbetegségekben, valamint a COPD-ben vastagon benne van ez az „ártatlan”szenvedély. Pedig sok híres és riasztó példát látni. A Marlboro-t reklámozó  cowboy, a markáns arcú „Marlboro man” 1992-ben tüdőrákban elhunyt, illetve Fidel Castro már 1986 óta egyetlen szivart sem szívott el, pedig azelőtt annyira hozzá tartozott a szivar, hogy a CIA a hatvanas években azt mérlegelte, miként lehetne mérgezett szivarokkal Castrót elpusztítani.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!