A növényekkel történő gyógyítás (fitoterápia) évezredes múltra tekint vissza. Van olyan elképzelés is, hogy inkább több tízezer éves hagyományai vannak a növényekkel való gyógyításnak. Ilyen hosszú múlt után azt gondolhatnánk, nincs már új a nap alatt. Nézzük a tényeket.

A biológusok ma úgy gondolják, hogy Földünkön legkevesebb 250 ezer növényfaj él, de ennek a becslésnek a másik végpontja kb. félmillió növényfajt feltételez. Ebből jól látható, hogy a Földön élő növények kb. felét még fel sem fedeztük!

Jelenleg kb. négyszáz növényről tudjuk, hogy egyértelműen gyógyhatással bír, tehát egyáltalánoliveleafpapayatn.jpg nem túlzás az a vélekedés, hogy még a fitoterápiában rejlő lehetőségek egy ezrelékét sem használtuk ki.

Van még mit bőven felfedezni, különösen, ha arra gondolunk, hogy a gyógynövények iparszerű művelése mindössze 60 növényféleségre terjed csak ki. 

A növényeknek azonban élő hely kell. Ha a monokultúrák így terjednek, mint napjainkban, olyan növények tűnhetnek el örökre, melyek magukban hordozzák az Alzheimer kór vagy éppen a rákbetegségek gyógyszereit.

A fermentált növényi kivonatok pedig különlegesen értékesek. Már a levélvágó hangyák is rájöttek arra, hogy az általuk összegyűjtött leveleken „tenyésztett” speciális gombák vonják ki a táplálékot és az életfontos nyomelemeket, aminosavakat, stb., amikre a hangyáknak szükségük van.

A nem fermentált levelek semmit sem érnek, a hangyák elpusztulnának. Ezt a tényt már több mint száz éve ismerjük. Jó minőségű élelmiszerink mind kivétel nélkül fermentált termékek. Ilyen pl. az összes valódi sajt, a kefir, a joghurt, a sör, a bor, a kovászos uborka, stb.

A papaya, gránátalma és olajfalevél kiváló hatású fermentált, kombinált készítmény, melynek összetevői külön-külön is nagyon hasznosak, de így együtt még hatékonyabban szolgálják egészségünket. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!