A glaukóma leginkább az idős kor szembetegsége, hiszen 70 év felett az emberek tíz százalékának van glaukómája. A magas vérnyomás (hipertónia) gyakorisága is az életkor előre haladtával egyértelműen növekszik.

Nagyon valószínű, hogy sok olyan idős beteg él, akinek glaukómája és magas vérnyomás betegsége is van. Ez komoly terápiás kihívást jelent az orvosnak, hogy ne egymás rovására történjék ezeknek a betegeknek a kezelése.

Hogy megértsük, miről van szó, néhány szóban ki kell térni a glaukóma betegség lényegére. A népies elnevezése a zöld hályog, mely nagyon rossz elnevezés, ugyanis semmi féle hályog nincs a glaukómás betegek szemén!

Erre a betegségre, melynek több fajtája is van, az jellemző, hogy a szemen belüli nyomás megnövekszik, mivel a szemben termelődő folyadék elvezetése károsodott (nem a könnyről, hanem a csarnokvízről van szó).

Az emelkedett szem belnyomás következtében károsodik a látóideg, a retina és az időskori látásromlás, vakság ennek következtében alakul ki az esetek jelentős részében. Ha a szem belnyomása magas, akkor az károsíthatja az ideghártyát tápláló érhártyában a vér keringését. Ez ellen a szervezet ideig-óráig úgy védekezhet hatékonyan, ha megemeli a vérnyomást. 

Tudni kell, hogy a szemet ellátó artériában a vérnyomás érték kb. kétharmada a karon mért vérnyomás értéknek.

Ha egy ilyen betegnél erélyesen csökkentik a vérnyomást, mert magas vérnyomás betegségben is szenved, akkor bizony előfordulhat, hogy a megemelkedett szem belnyomás megakadályozza azt, hogy szemet ellátó artérián keresztül elegendő vér jusson be a szembe az ideghártya táplálása céljából.

Ezért glaukómás betegnél mindig gondolni kell arra, hogy a vérnyomás csökkentőket úgy adagoljuk, hogy azzal véletlenül se érjünk el túlzott vérnyomáscsökkentést. Ebből a szempontból főleg az éjszaka veszélyes, mert ilyenkor amúgy is megemelkedik a szem belnyomás és ezzel párhuzamosan gyakran lecsökken a vérnyomás is (alvás során). 

Ezt úgy lehet leginkább kivédeni, ha az ilyen betegnél többször kerül sor vérnyomás monitorozásra (24 órás vérnyomás Holter vizsgálat), amiből kiderül, hogy esetleg „túl van kezelve” a magas vérnyomás betegsége. Gondos odafigyeléssel mindkét betegség jól egyensúlyban tartható a betegek többségében.
    
A glaukóma alattomos betegség, mivel kezdetben a perifériás látás károsodik, amit a betegek sokszor észre sem vesznek. A látótér beszűkülése (csőlátás) jellemzi és csak a betegség legsúlyosabb formáiban károsodik az éleslátás helye, ezért sokan későn kapnak szakszerű kezelést.
 
A szemnyomás mérés nem fájdalmas, nem időigényes, nem drága vizsgálat, amivel a glaukómás betegek többsége még a korai stádiumban kiszűrhető. A hetven év feletti embereknél különösen célszerű lenne elvégezni évente egy alkalommal.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!