Az egészségtudatos emberek számára nem meglepő, hogy egy természetes gyümölcs, zöldség, dióféle vagy olajos mag vegyülete közvetlenül módosíthatja a génexpressziót az egészség fenntartása és a krónikus betegséges megelőzése céljából. Számos korábbi tanulmány beszámolt a „napi egy alma” evésének áldásos hatásáról a szív- és érrendszeri megbetegedések, agyvérzés és rák megelőzésében. 

A görögdinnye a következő gyümölcs, mely megérdemli a „tápanyag-sztár” státuszt, mivel felveszi a harcot az artériákban felhalmozódott lerakódások ellen, így segít megelőzni a szívrohamot, valamint a súlykontrollban is hasznosnak bizonyul. 

A Journal of Nutritional Biochemistry folyóiratban közzétett tanulmány szerint a görögdinnye számos bioaktív vegyületet tartalmaz, beleértve a citrullint, ami befolyásolhatja az érelmeszesedés kialakulását.

A kutatók az emberi biokémiát tükröző egérmodellt használva megállapították, hogy a görögdinnyét és annak levét tartalmazó étrend jelentős egészségügyi előnyökkel jár, összehasonlítva a kontrollcsoporttal. A citrullin csökkentette az úgynevezett „rossz koleszterin” szintjét és az artériás lerakódás mennyiségét, valamint elősegítette a testsúly csökkentését.

A kutatók két csoportra osztották az egereket, melyek telitett zsírban és koleszterinben gazdag étrendet kaptak. Az egerek fele görögdinnyelével dúsított vizet ivott, míg a másik csoport vizébe a dinnyelével megegyező szénhidrát tartalmú oldatot kevertek. A görögdinnyés csoport oxidált LDL-koleszterin szintje felére csökkent a kontrollcsoportéhoz képest, összhangban korábbi kutatások eredményeivel.

Ami ennél is fontosabb, hogy az artériás lerakódás mennyisége is felére csökkent a dinnyét fogyasztó csoportban.

Emellett ezen egerek 30 százalékkal kevesebbet híztak, mint a kontroll csoportban lévő társaik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a görögdinnye citrullin tartalmának köszönhetően kiváló hatással van testünk egészségre.

Bár a táplálkozáskutatók továbbra is tanulmányozzák a görögdinnye pontos egészségjavító mechanizmusát, mi bátran hozzáadhatjuk a krónikus betegségeket megelőző természetes, nyers ételek listájához. Csökkenthetjük a szívroham, szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, amennyiben feldolgozott és finomított ételektől mentes étrend részeként fogyasztjuk, heti több alkalommal.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!