Tanulmányomban megismerkedhet néhány olyan kifejezéssel és a mögöttes tartalommal, amit az orvos egy-egy gyógyszer szedése kapcsán olykor említ nekünk, de alapvetően fogalmunk sincs arról, hogy miről beszél.

1. Tachyfilaxis: az alkalmazott gyógyszer hatása percek alatt lenullázódik (fogalmunk sincs, hogy miért, de olyan jól hangzik)

2. Tolerancia: az alkalmazott dózissal szemben a gyógyszer fokozatosan veszít a hatékonyságából, amit dózis emeléssel sem lehet az esetek többségében kompenzálni. Valószínű, hogy a jelenség hátterében a fokozott lebontás, néha a receptorok - érzékelők - számának a csökkenése állhat (és még ezer ok).

3. Dependencia: egy adott gyógyszerrel szemben fizikai vagy pszichés függőség alakul ki. Előbbire tipikus példa pl. a béta blokkolók elhagyásának nehézsége, utóbbira a Xanax és Seduxen szedők népes tábora a bizonyíték.

4. Idioszinkrázia: egy adott gyógyszer a betegségben teljesen más, nem várt hatást vált ki, ami akár életveszélyes is lehet. Idioszinkrázia - magyarul tudja a fene, hogy miért és kinél.

5. Gyógyszer mellékhatások: nem kívánt hatások, amik a fő hatás mellett megjelenhetnek, lehetnek dózis függőek, de lehetnek az alkalmazott dózistól függetlenek is. Ez utóbbiak közé tartoznak a túlérzékenységi reakciók. Gyakran igen hevesek és életveszélyesek lehetnek.

6. Gyógyszer kölcsönhatások: különböző gyógyszerek kombinációi ritkán kiszámítható, de az esetek többségében kiszámíthatatlan, nem várt hatást eredményezhetnek. Egymás hatását fokozhatják, csökkenthetik, egymás mellékhatásait felerősíthetik.

7. Gyógyszer és étel kölcsönhatások: grapefruit lé - Ca-antagonisták, metformin-jód - veseelégtelenség, vörös áfonyalé-oxaliplatin vegyületek: terápiás hatásfokozódás (túladagolás veszélye!).

8. Teratogén hatás: az adott gyógyszer magzatkárosító lehet (pl. béta blokkolók eredménye lehet: kis súlyú, fejletlen magzatok).

9. Mutagén hatás: az adott gyógyszer súlyos fejlődési rendellenességet okozhat (pl. Contergan - láb, kéz nélküli gyermekek).

10. Karcinogén hatás: az adott gyógyszer rákkeltő hatású. A hagyományos kemoterápiában alkalmazott gyógyszerek nagy része ilyen.

Erről a tíz dologról nem árt tudni és minden új gyógyszer bevétele előtt érdemes rákérdezni ezekre. Az USA-ban ugyanis ez a hatodik leggyakoribb halálhoz vezető ok. És nálunk? Ne legyen bizalmatlan, gyanakvó, de legyen jól informált, mert itt a létünk a tét.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!