Naponta 1-3g halolajat kellene elfogyasztanunk, vagy a hét négy napján 20 dkg tengeri halat. A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag. Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai a következők.
1, Általános gyulladáscsökkentő hatás
2, Agyunk normális működéséhez nélkülözhetetlenek (szorongás, depresszió, autizmus, mind- mind jól kezelhető omega-3 zsírsavakkal)
3, Az idős kori makula degeneráció (AMD) progresszióját nagymértékben lassítja. A száraz szem (Sjögren) szindrómában is hasznos lehet
4, Csökkenti a vérnyomást, a szívinfarktus és stroke gyakoriságát is
5, Az immunrendszer működésére is jótékonyan hat (pl. 1-es típusú cukorbetegség, reumatoid artritisz, stb.)
Az omega-3 zsírsavakon belül is a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak a legfontosabbak: EPA és DHA. Ez utóbbiak az agyban és a retinában (szemideg hártya, mely kihelyezett agyszövetnek is tekinthető) különösen magas koncentrációban fordulnak elő.
Akiknél a vérben a DHA szint alacsony, megnő az időskori depresszió, szenilitás és az öngyilkosságok kockázata.
A férfi meddőségek egy részét is az alacsony DHA szintre vezetik vissza.
A halakon kívül EPA és DHA található még számottevő mennyiségben a tojásban. Sajnos a lenolajban található alfa linolénsavnak csak maximum 0,05-12%-át képes az ember szervezete EPA-vá alakítani (ennek a nagy szórásnak az oka jelenleg még ismeretlen!). A lenmagban levő fito-ösztrogének bizonyos betegségekben kifejezetten károsak lehetnek, pl. POS (policisztás ovárium szindróma, mióma, endometriózis, stb.).
Tehát úgy tűnik, a halolajok növényi olajokkal nem válthatók ki.