Több mint 40 alfaját ismerjük és ma a leggyakoribb szexuális úton  terjedő fertőző betegség. A vírus nem csak a genitáliák környékén, hanem sok más helyen is kimutatható (pl. torok, száj).

A HPV fertőzött emberek  kb. 90%-ában a vírus nem okoz tüneteket és immunrendszerük két éven belül a vírust nyomtalanul kitakarítja a szervezetből. Az esetek 10%-ában azonban a genitáliák környékén szemölcshöz hasonló elváltozásokat okozhat (ez nem azonos a bőr más részein előforduló szemölcsökkel). Ebből ritkán rosszindulatú elfajulás alakulhat ki és kialakulhat a nemi szervek rákos megbetegedése (mindkét nemben!).  A szemölcsök többsége azonban spontán meggyógyul.
 
A HPV vírus azonban oka lehet  a méhnyakráknak, valamint ritkábban a hüvely, a torok, a végbél  rákos elfajulásának is.
 
A HPV fertőzött, szülő nő a vírust átadhatja születendő gyermekének is, ilyenkor vertikális transzmisszióról beszélünk. A következmény a csecsemőkori légzőrendszeri papillomatozis lehet.

A HPV fertőzés, ha tartósan fennmarad (éveken át), akkor van esély arra, hogy rosszindulatú elfajulást generáljon a sejtekben.

Pontos hazai adataink nincsenek, de azt tudjuk, hogy pl. az USA-ban kb. 20 millió HPV fertőzött személy él. Számuk évente 6 millióval növekszik és ez több mint riasztó. Nincs okunk azt hinni, hogy nálunk jobb a helyzet.

A méhnyakráknak szinte 100%-ban a HPV vírus fertőzés az oka. A szeméremtest rák 50%-a, a pénisz rák 35% és a végbélrákok 95%-a köthető a HPV vírushoz. A torokrákok 60%-ában kimutatható a HPV pozitivitás (itt fontos még az alkohol és a dohányzás szerepe is!).

Mit tehetünk?

1.    Védőoltás: 11-12 éves korban kell elkezdeni a vakcinációt, ami három oltást jelent nőkben. 26 éves kor felett az oltás sorozat elkezdésének már nem sok értelme van. Ideális esetben nem csak a lányokat, hanem a fiúkat is oltani kellene (ez jelenleg hazánkban a sci-fi kategóriában van). A már kialakult genitális szemölcsök ellen is van vakcina (Gardasil), ill. férfiaknak is ez ajánlott egy alkalommal, míg méhnyakrák megelőzésére a Silgard vagy a Cervarix javasolt.

2.    Óvszer használata és a promiszkuitás kerülése.

3.    Rendszeres szűrővizsgálatok, a genitális szemölcsök eltávolíttatása.

A vírus ellen hatékony gyógyszerrel nem rendelkezünk, a különböző HPV diagnosztikus tesztek meglehetősen bizonytalan eredményt adnak, így a szűrő vizsgálatokat ezekkel kiváltani nem lehet. A méhnyakrák korai stádiumban 100%-ban gyógyítható viszonylag kis beavatkozással.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!