A koleszterin és vérzsírok szerepét számtalan aspektusban vizsgálták már, főleg a szív-, és érrendszeri betegségek foglaltak el ezekben a vizsgálatokban kitüntetett szerepet. Tudjuk, hogy a születéskor várható emberi élettartam az első világháború óta a fejlett országokban majdnem megduplázódott.

Azt is tudjuk, hogy kőkorszaki elődeink, néhány tízezer évvel ezelőtt ritkán élték meg a harmincadik életévüket, még ha nem is tudjuk, hogy haláluknak mi volt a közvetlen oka.
 
Az azonban egészen biztos, hogy ilyen rövid időn belül az emberi genom (DNS örökítő anyag) összetétele (szekvenciája) lényegesen nem változhatott meg. A plazma lipoproteinek a krokodilusokban is kimutathatók.

Mára már világossá vált, hogy szerepük sokkal szélesebb körű, mint a koleszterin és a vérzsír vérben történő ide-oda való szállítgatása.
 
A plazma lipoproteinek fontos szerepet játszanak immunrendszerünk normális működésének a biztosításában (Han R. Microbiol. Immunol. 2010.04.05, 4, 243-53).

A szerzők kimutatták, hogy

1, védelmet nyújtanak a bakteriális, a vírusos és a parazitás fertőzésekkel szemben 

2, a szervezetben elpusztított kórokozókból toxinok szabadulnak fel, sokszor ezek felelősek az egyed haláláért, és ezeket részben vagy egészben képesek közömbösíteni.

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

Amikor egy baktérium elpusztul a szervezetünkben, belőle olyan anyagok szabadulnak fel (pl. lipopoliszacharidok (LPS), lipooligoszacharidok (LOS) vagy a Gram-negatív baktériumokból pl. a  lipoteichoic sav (LPA), amely toxinok felelősek a betegség tüneteiért, és ezek közömbösítése a szervezetünk számára létfontosságú.

Az LDL (rossz koleszerein) pl. inaktiválja a Staphylococcus aureus toxinokat vagy a Pestis baktérium  toxinját. A magasabb LDL véd a Klebsiella pneumoniae és a Salmonella ellen is. Egerekben a TBC baktérium elleni védő hatást is sikerült igazolni.

A HDL vagy más néven a "jó koleszterin" védő hatást mutat az influenza, a hepatitis C vírussal szemben, de még olyan egzotikus vírusokkal szemben is, mint a Toga vírus és a Rhabdovírusok. Az egysejtű élősködő a Trypanosoma (álomkór okozója) ellen is hatásos védelmet nyújt. 

Az LDL a szervezetünkben gyorsan oxidálódik. Az oxidált LDL-t tesszük felelőssé az infarktusok kialakulásáért, de az oxidált LDL molekulák a nagy faló sejteket (makrofágok) aktiválják, ami számos fertőző betegségtől óv meg minket (pl. malária, hepatitis C).

Az LPa (lipoprotein a-ról) eddig csak annyit tudtunk, hogy az érelmeszesedés folyamatában döntő szerepet játszik és nehéz a szintjét csökkenteni, de mára az is kiderült róla, hogy a Streptococcus leghatékonyabb fegyverét, a streptokinázt (a kórokozó ezzel hatol be a szövetekbe szinte akadálytalanul) képes közömbösíteni.

Ami egyedül kilóg a sorból, az a gombás fertőzések és különösen a candida.
A magas LDL, VLDL, oxidált LDL, HDL szint kedvez a candida gombák elszaporodásának. A candida egy elképesztő kórokozó, hiszen a növényekben is képes megbetegedést okozni (Monilia), de ugyan akkor az állat és rovarvilág bármely tagját is képes megbetegíteni.

Összefoglalva elmondhatjuk: az emberek halálának legfőbb okai a fajunk létrejötte óta eltelt idő 99%-ában a fertőző betegségek voltak (na meg az erőszakos halál).

Az antibiotikumok, a higiénés feltételek változása, a modern táplálkozás ezen gyökeresen változtatott. Bár ma is sokan halnak meg fertőzések következtében, de sokkal többen szív és érrendszeri megbetegedések következtében (végül is a statisztika szerint minden második magyar emberre ez vár, minden harmadik ember pedig daganatos betegséget fog kapni). 

A korábban kifejlesztett hatékony védőmechanizmusok mára már a legfőbb "ellenségeinkké" váltak, ezért ma mindent elkövetünk ezen értékek csökkentése érdekében. Ennek persze örülnek a "kórokozók". 

Valamit valamiért. Úgy tűnik, az élet nevű társasjátékban minden nyereménynek ára van, amit mindig meg kell fizetni. Hogy az ügylet nyereséges legyen, létrejött a gyógyítás művészete és tudománya. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!