Nem gyógyuló seb a lábon, szinte mindig a térd alatt, ami mindig kórokozó baktériumokkal fertőződött és kibiztosított kézigránátként bármikor a beteg életét is fenyegetheti a belőle kiinduló vérmérgezés (szepszis) révén.

Leggyakoribb oka a cukorbetegség. A cukorbetegek 15%-ánál alakul ki lábszárfekély a betegség szövődményeként és a végtag amputációk 85%-át a lábszárfekély miatt kell elvégezni. A közvetlen okot a nem gyógyuló fekély és ennek életet veszélyeztető szövődményei képezik.

A cukorbetegségen kívül gyakran alakulhat ki lábszárfekély érszűkületes betegekben az artériás keringés akadályozott volta miatt, a bőr és a bőr alatti szövetek elégtelen oxigén ellátása vezet ebben az esetben az fekély kialakulásához, de a vénás keringés (pl. mélyvénás trombózisok) zavara szintén fekélyképződéshez vezethet.

A cukorbetegségben szinte mindig törvényszerűen megjelenő neuropáthia (perifériás idegkárosodás) is súlyos fekélyek kialakulását okozhatja. Cukorbetegségben gyakran mindhárom vezető ok egy időben jelen van, így a fekély kialakulása ezeknél a betegeknél csaknem törvényszerű.

Mit tehetünk ellene?

A legfontosabb az okokat tisztázni. Akinek érszűkülete van, az haladéktalanul hagyja abba a dohányzást, rendszeresen sétáljon, ezzel javítva a lába vérkeringését. Mindig hordjon kényelmes, varrat nélküli zoknit és puha, a lábhoz idomuló cipőt. A fagyot, a mezítlábas közlekedést kerülje. Ha cukorbeteg, akkor a legfontosabb a vércukor értékek rendben tartása megfelelő diétával (HbA1c  7-7,5% közt legyen!).

A vénás keringés zavarai esetén célszerű megfelelő kompressziós harisnya viselése, illetve ha a beteg túlsúlyos, akkor fogyjon le. Az álldogálást is kerülnie kell. lábszárfekély

A kialakult neuropáthia jól kezelhető jó minőségű B vitaminokkal, és Omega 3-6-9 zsírsavakkal.

A sebet igyekezzünk tisztán tartani. Mivel a seb mindig kórokozókkal fertőzött, ezért gyakran kényszerülhetünk antibiotikumok adására is. A fertőzött seb kezelésére kiválóan alkalmas a Kék kenőcs, mely a seb környékére mindig használható, sőt, ha a seb százaz, akkor a sebre is kenhető.

Nedvedző fekély esetében csak a seb környékét javasolt vele bekenni. A nedvedző sebre jó lehet az UV lámpázás, pár perces napoztatás. Ilyenkor mindig használjunk nedvszívó, steril kötést napközben.

Az Egyesült Államokban kiterjedt irodalma van speciális körülmények közt tenyésztett légylárvák használatának. Bármilyen meglepő, de igaz, hogy a légylárvák csak az elpusztult, bomló szöveteket falják fel, az ép szöveteket nem bántják, ezáltal viszont megtisztítják a sebet. Évente sok száz ember köszönheti nekik, hogy elkerülhetik az amputációt.

Tartsa tehát rendben a súlyát, óvja lábát a sérülésektől, ne dohányozzon, ne álldogáljon sokat, gondoskodjék a megfelelő vitaminok és esszenciális zsírsavak pótlásáról, kerülje el a sérülést okozó szituációkat (pl. labdajátékok, síelés, korcsolyázás, terepmászás, nem szakavatott pedikűr!!!). Ne hordjon szoros vagy kényelmetlen cipőt,  kerülje el a varratokat tartalmazó zoknikat.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!