Évtizedek óta beszélünk róla, a koleszterincsökkentő gyógyszerek ma a legnagyobb üzletnek számítanak, de még mindig nem tudjuk a tények ismeretében, hogy mennyi az annyi. Hol a határ, van-e optimális koleszterin szint?

A ma még vadászó, halászó és gyűjtögető életmódot folytató törzsektől nyert adatok meglehetősen bizonytalanok, arról nem beszélve, hogy ezeknek az embereknek az átlagos életkoruk nem haladja meg a születéskor várható 50 évet.

Amikor a koleszterinről beszélünk, akkor az összkoleszterint értjük alatta. Az ún. „káros” vagy más néven LDL koleszterin durván az összkoleszterin 50%-a.

Az adatok zavarba ejtőek. Nézzünk néhány példát:

Inuitok (eszkimók): 5,6-6,1 mmol/l 
Maorik: 5,5-5,8 mmol/l
Busmanok: 3,2 mmol/l 
Nyugat maláj törzsek: 4,5-5 mmol/l
Ausztrál bennszülöttek: 5,3-5,7 mmol/l
Fekete Afrika szubszaharai régiójában (maszájok, stb.):  4,2-5 mmol/l (itt az átlagos várható élettartam 46 év!)

Európában és az USA-ban a születéskor várható átlagos élettartam férfiaknál 75 év, nőknél 79 év (Magyarországon ez 69 év és 74 év).

Akkor nézzük meg, mi a helyzet az állatvilágban.

Ló: 3,2mmol/l, afrikai elefánt  2,8mmol/l, orrszarvú 2mmol/l, csimpánz 3,2mmol/l, pávián 3 mmol/l, sertés 2,4-2,8mmol/l.

Azt gondolom, ettől sem lettünk sokkal okosabbak. Az tény, hogy a ma is gyűjtögető, halászó-vadászó életmódot folytató törzsekben nagyon gyakori a bélférgesség, a parazitákkal való fertőzöttség, ami szoros kapcsolatot mutat a náluk mért alacsonyabb koleszterin szintekkel.

Úgy tűnik, a várható élettartam erősen  életszínvonal és civilizációfüggő. 

Nézzük meg a kaliforniai adatokat. 

Százezer fehér bőrű lakosra évente 684 haláleset jut, míg százezer fekete bőrű lakosra 1002 haláleset.

Egy tényező, legyen az még olyan fontos is a teljes népesség vonatkozásában, nem sokat ér, mint láthatjuk. Ennél már sokkal pontosabb a szívdobbanások száma. Az egér és az elefánt szíve is 800 milliószor dobban az életük során, csak az egér szíve a nyolcszáz milliót ledarálja két év alatt, míg az elefántnak ehhez 70-80 év kell.

Tehát nem tudjuk, mennyi az optimális koleszterin szint. Van-e egyáltalán optimális koleszterin szint? Nem igaz, hogy a vadászó, halászó, gyűjtögető életmód, minden esetben alacsony koleszterin szinttel jár. Nem igaz, hogy a vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot folytató emberek élnek a legtovább, sőt, ennek éppen az ellenkezője az igaz!

Az viszont igaz, hogy az egészségtudatos életmód, melybe a táplálkozáson kívül bele tartozik a mozgás, a tisztaság, a mértékletes vitamin és rost dús étkezés, a lelki egyensúly, a nyugalom, a negatív indulatok kerülése, mind-mind együtt vezethetnek a jó minőségű és hosszú élethez.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!