A hepatitis (májgyulladás) leggyakoribb oka vírusfertőzés. Ma a világon több mint 600 millió ember él kórokozó vírusokkal a májában. Ők leggyakrabban a B és C típusú hepatitis vírust hordozzák. Az A vírus okozta hepatitis szinte mindig meggyógyul, nem marad vissza soha vírushordozás, de az akut szakban a betegek 1%-a meghalhat a fertőzés következtében.

A Krónikus B és C vírushordozó egyének mája károsodhat és előbb utóbb ennek májzsugorodás lehet a következménye. Sőt, ez még gyakran nem a folyamat vége, hiszen ma már tudjuk, hogy a krónikus vírushordozókban az elsődleges májrák kialakulásának a veszélye igen nagy.
 
Ezért ezeket a betegeket kombinált antivirális terápiában részesítik, gyakran éveken át, de pl. B hepatitis esetén az antivirális terápia hatékonysága csak 50%-os (csak a betegek fele gyógyul meg véglegesen).

A C vírushordozók esetében még kitartóbb, gyakran 48, de nem ritkán 72 hónapig tartó kombinált antivirális kezelésre van szükség, de a teljes gyógyulási ráta itt sem jobb, mint a B hepatitisben.liver.gif

Mit tehetünk mi, hogy a terápia minél sikeresebb legyen?

Az elhízás, a cukorbetegség, ill. ennek következtében kialakuló zsírmáj a kezelés hatékonyságát nagymértékben lerontja. Az alkoholfogyasztás minden formája kerülendő!

Mivel a terápia következtében gyakran alakul ki vérszegénység, ezt kezelni kell (pl. Blood Builder napi egy tabl. kb. egy éven át). A rendszeres könnyű sportolás jó, a ganoderma gyógygomba tablettákkal főleg a Távol-Keleten vannak jó tapasztalatok (igaz, ott él a legtöbb hepatitis vírushordozó is a világon). A citrus flavonoidok nagyon jók. Gyakran alakul ki kísérő betegségként epekövesség. Ez elkerülhető állati zsírokban szegény, növényi rostokban gazdag diétával, rendszeres, napi 6x történő étkezéssel, bő folyadékfogyasztással. A mediterrán diéta követendő, minden más szélsőséges étrend (Atkins, Paleolit) tilos.

A kékáfonya tabletta és a homoktövis velő májprotektív hatása is figyelemre méltó. A betegek gyakran depressziósak, aminek kitűnő ellenszere a mozgás (kocogás, úszás, erdei séták), aki teheti, pihenjen tó vagy tenger partján, mert a sok szórt fény a depresszió természetes ellensége. Ezért ne is hordjon, ha lehet soha sem, napszemüveget, jöjjön be a fény a szembe és emelkedjen a tobozmirigyben a melatonin (boldogság hormon) szintje.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!