Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a meggy lé képes csökkenteni az idősek álmatlanságát. Tényleg lehetséges ez? A kérdésre még nem tudunk egyértelmű választ adni, az viszont biztos, hogy a meggy gazdag melatoninban. A melatonin az alvás szabályozására szolgáló hormon. Termelését gátolhatja a fény, illetve a stressz, valamint a tobozmirigy( fluorid) okozta elmeszesedése. 

Annak ismeretében, hogy a modern társadalom stresszes élete mellett a vízkészletünk több mint fele fluoridban meglehetősen gazdag, nem meglepő, hogy mennyien szenvednek álmatlanságban.

Rendelkezésre állnak melatonin tartalmú étrend-kiegészítők, melyek segítenek az alvásban. A meggy vagy annak leve természetes, egészséges és ízletes melatonin forrás és még számos antioxidáns vegyületet is tartalmaz.
Rendszeresen fogyasztva, a meggy segíthet a szervezet természetes alvási ciklusának szabályozásában és növelheti az alvás hatékonyságát, beleértve az elalváshoz szükséges idő mennyiségének csökkentését. És mivel a meggy rendkívül gazdag antioxidánsokban, más egészségügyi előnyöket is biztosíthat.

Az álmatlanság meghatározása

A nehéz elalvás csupán egy példa az álmatlanságra. Gyakori felriadás, akaratlanul, túl korán ébredés, visszaalvással való gondok, fáradtság és ingerlékenység megfelelő hosszúságú alvás után mind-mind az álmatlanság jelei. 

Nem csupán az alvással töltött órák határozzák meg a megfelelő alvást, hanem annak minősége is. A minőséget pedig az határozza meg, hogy átesünk-e az alvás öt szakaszán. Ez az öt lépésből álló ciklus nem csak egyszer fordul elő az ágyban töltött 7-8 óra során, hanem ismétlődik, folyamatosan váltogatva a fázisokat.  

Ha bármelyik fázisban zavar lép fel, akkor az alvással töltött idő mennyiségétől függetlenül problémát okoz a minőségben. 

A mély alvás hármas és négyes szakaszai a legelőnyösebbek az immunrendszer megerősítésére, míg az ötös szakasz a gyors szemmozgásról (REM) ismert.  Ebben a szakaszban álmodunk a legtöbbet, a stressz enyhítésére. 

A rossz alvással való napi küzdelem csak további növeli a stresszt, miközben rombolja az immunrendszert. Az akkumulátor töltésének elve alkalmazható az alvás fontosságának megértésére. Tekinthetjük az alvást az egészségmegőrzés egyik eszközének, ugyan úgy, mint az étrendet vagy a testmozgást.

A meggy és (cukor és aszpartám nélküli) meggy lé kedvelői élvezetes módon biztosíthatják szervezetük száméra a minőségi alváshoz szükséges melatonin mennyiséget, melynek köszönhetően jobb általános egészségügyi állapotnak is örvendhetnek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!