Van egyáltalán ilyen étrend, kérdezhetnénk? A határozott válasz, hogy igen. Manapság, amikor a pajzsmirigy betegségek soha nem látott növekedésével szembesülünk (pl. Hashimoto thyreoiditis), joggal merül fel a kérdés, miért van ez így?

A pajzsmirigy az élethez nélkülözhetetlen endokrin szervünk, ami ha elpusztul, akkor egész életen át hormonpótlásra szorulunk, mert a pajzsmirigy hormonjai nélkül élni nem lehet.

Nézzük meg ennek a diétának az elemeit.

1, Tojássárgája, máj, vaj, csukamáj olaj, csontvelő, kókusz. Ezek az ételek nagyon sok diétában tiltó listán vannak, pedig  a pajzsmirigy egészségéhez nélkülözhetetlenek. Miért? Azért, mert nagy mennyiségben tartalmaznak jódot, cinket, szelént, rezet, mangánt, krómot és vanádiumot. 
Ezek a nyomelemek létfontosságúak a pajzsmirigy épsége szempontjából.

2, El kellene távolítani az amalgámot a fogtöméseinkből, mert a belőlük kioldódó higany toxikus a pajzsmirigyre. A magas higany tartalmú ételek sem jók (pl. tengeri halak).

3, Napi 1000 mg C-vitamin fogyasztása (némileg csökkenti a szérum vas szintjét, ami a pajzsmirigy szempontjából kívánatos). 

4. Rendszeres véradás: főleg férfiaknál, akik amúgy is hajlamosabbak a vas felhalmozására (nőkben a menstruációs vérveszteség miatt a reproduktív korban inkább a vashiány enyhe formája a jellemző).

A Jód kétélű fegyver. A hiánya, de a túlzott mennyisége is károsítja a pajzsmirigyet. Japánban pl. nagyon magas a jód bevitel a sok tengeri hínár és halfogyasztás miatt, mégis a Hashimoto betegség előfordulása meglehetősen gyakori. 

Ma a Hashimoto thyreoiditist autoimmun betegségnek tartjuk: anti TPO titer magas (thyreoperoxidáz enzim),  anti TG szint is magas (thyreoglobulin elleni antitest), míg a TSH szint attól függ, hogy a betegség melyik stádiumában vagyunk.

A betegség elejét a pajzsmirigy túlműködése jellemzi, a TSH ilyenkor alacsony, majd a TSH átmenetileg normalizálódik, végül a mirigy pusztulásával párhuzamosan egyre magasabb értékeket vesz fel.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!