A Parkinson-kór lassan fejlődik ki, kezdetben csak enyhe tüneteket tapasztalnak a betegek, de amikor ezek a tünetek megjelennek, már a substantia nigrában a dopaminerg neuronoknak a 80%-a elpusztult. Tehát a tünetek alapján korai diagnózisról szó sem lehet. Még nagyobb gond az, hogy sokszor a betegséget még nyilvánvaló tünetek esetében sem ismerik fel, pedig a betegségnek van 3 közvetlen és 7 közvetett jele, melyek megkönnyítik a felismerést.

Ha valaki saját magán vagy másokon felfedezi ezeket a jeleket, érdemes azonnal neurológus szakemberhez fordulni.

A Parkinson-kór legfőbb jelei:

1, Nagyon lassú, ügyetlen mozdulatok

Ez tipikusan akkor vehető észe, ha valakinek látványosan sokáig tart pl. begombolni egy pulóvert, tárcsázni egy telefonszámot, tehát olyan mozdulatokat tenni, melyek megkövetelik a kéz megfelelő koordinációját. A mozdulatok lelassulása az ún. bradykinesia. A betegség előre haladtával a betegek néha úgy érzik, hogy „lefagynak”, képtelenek megtenni a következő mozdulatot.

2, Kéz-, vagy lábremegés nyugalmi helyzetben

A Parkinson-kórban szenvedő betegek kb. 70-80%-ánál figyelhető meg ez a tünet és kifejezetten nyugalmi pozícióban jelentkezik.

3, Fájó, feszes izmok

Az izmok megmerevedése nehezíti a mozgást: pl. reggel felkelni az ágyból, felülni a székből.
Kapcsolódó tünetek

4, Bizonytalan mozgás

A betegségre jellemző a bizonytalan járás, egyensúly zavar, ezért a betegek gyakran csak kis léptekben közlekednek. Ez általában akkor fordul elő, ha a betegség már előrehaladott állapotban van.

5, A probléma a test egyik oldalán kezdődik

A Parkinson-kór motoros tünetei elsőre majdnem mindig csak a test egyik oldalát érintik. Később, akár évek elteltével terjednek csak át a másik oldalra is.

6, Megváltozott írás

Általában ez az első tünet, amit a betegek észrevesznek, az írásuk megváltozik, a betűk kisebbé és alaktalanná válnak.

7, Depresszió ás energiahiány

A Parkinson-kórban szenvedő betegek gyakran válnak depresszióssá, mielőtt még a mozgászavarok megjelennének. Kutatók szerint a depresszió a betegség része és nem csak annak következménye.

8, Séta közben az egyik kar nem mozog (lendül) annyira, mint a másik

Ez is a Parkinson-kór egyik tipikus tünete. A Parkinson-kórban szenvedő betegek emellett kevesebbet pislognak és nyelnek.

9, Érzékszervek romlása

A betegek gyakran elveszítik az ízlelésüket és szaglásukat.

10, Nehezen érthető beszéd

A betegek hangja gyakran megváltozik, vékonyabb, tompább, elmosódottabb lesz.
Ezek a tünetek nagymértékben rontják a beteg életminőségét, sőt, sokszor komoly veszélyhelyzetet idézhetnek elő (pl. gépjármű vezetése közben). Megfelelő kezelés mellett a tünetek jó része csökkenthető, bár jelenlegi gyógyszerink a betegség lefolyásának ütemét nem képesek lassítani.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!