Nagy tévedés azt gondolni, hogy csak a kamaszkor betegsége! Már kisebb gyermekekben is elkezdődhet és egy egész életen át gondokat okozhat. Makacsul, újra és újra visszatérhet, a bőrön fájdalmas gyulladásos kiütések formájában. Néha olyan mélyre terjedhet, hogy a bőr alatti réteg is károsodik és ekkor már csak heggel gyógyul, ami egy életen át ott marad. 

A pattanásos bőr sejtjei túl sok keratint termelnek,  ami a pórusokon át történő faggyú kiválasztást megnehezíti. Ráadásul a pattanásos bőr háromszor több faggyút termel, mint a normális bőr. A sűrű, keratinnal kevert faggyú eltömeszeli a pórusokat. A pórusok ezért kezdetben kitágulnak, majd  kissé elődudorodnak. A pangó, faggyús fehérje ideális táptalajt képez bizonyos, a bőrön élő baktériumok számára (pl. akne) és azok ott elszaporodnak. Ekkor a lezárt tömlő begyullad, és megjelenik a pattanás. Ilyenkor gyulladáscsökkentő szerekkel próbálkozhatunk, de nem sok eredménnyel, hiszen az alapvető okokat nem kezeljük, ezek pedig mint már láttuk:

1, túl sok keratin termelődése
2, túl sok faggyú termelődése

Mivel mégis csak az esetek többségében a kamaszkorban kezdődik a betegség, kézenfekvő megvizsgálni a kapcsolatot a pattanások kialakulása és a hormonrendszer között. Az androgén hormonok szintje mind fiúkban, mind pedig a lányokban ebben az időszakban megnövekszik. 

Csakhogy mégsem lesz mindenki pattanásos. Akkor hogy is van ez?

Valószínű, hogy a pattanásos emberek sejtjei több androgén hormon receptorral bírnak, mint normális bőrű társaiké, ezért náluk az androgének hatása fokozottabban érvényesül a bőrben. Ennek következtében a faggyú termelése megnövekszik. A faggyútermelésre ösztönzőleg hat még az inzulin is. Az elhízás mindig inzulin rezisztenciával, következésképpen mindig fokozott inzulintermeléssel jár. 

Az elhízás, főleg a hasra lokalizálódó formája, zsíros bőrhöz vezet, az pedig előszobája a pattanás kialakulásának. 

A magas szénhidráttartalmú étrend is növeli az inzulin elválasztás mértékét. Tehát a szénhidrátokban szegény diéta feltétlenül ajánlott a pattanásos bőrűeknek. 

A sok faggyú a levegő hatására oxidálódik. Ezt a szervezet úgy próbálja kivédeni, hogy természetes antioxidánsokat termel, hiszen az oxidált faggyú még sűrűbb, még jobban elzárja a pórusokat. Az oxidált faggyú egész sötét színű lehet (fekete fejű komedó, más néven mitesszer), ami önmagában is tágítja a pórusokat, esztétikailag sem szép, még akkor sem, ha a bőr nem gyullad be körülötte.

De ennyi antioxidáns kapacitása nincs a bőrnek, ezért segíteni kell ilyenkor azzal, hogy megfelelő mennyiségű antioxidánssal látjuk el szervezetünket. A vízoldékony antioxidánsok (pl. C-vitamin) itt kevésbé hatásosak, mint a zsíroldékonyak (E vitamin, D3 vitamin, A vitamin, illetve annak elő anyagai, pl. karotinoidok).

Fontos a megfelelő edzés, mivel a verejték kiválóan tisztítja a pórusokat és hígítja a túl sűrű faggyút. Kiváló hatása van cinknek is, ami feltétlenül ajánlott.
 
A bőrt szépen szárítja a Nap is. Az arclemosók csökkenthetik átmenetileg a bőrön élő akne baktériumok számát, ezért hasznosak lehetnek. A tejtermékek fogyasztásának a csökkentése is hasznos lehet. A sós víz nagyon jó a pattanásokra. A tengerparton élők között az akne sokkal ritkábban fordul elő! Az Omega 3 olajok szintén nagyon jók, de az állati zsiradékok, valamint a hosszú szénláncú növényi olajak nem kedvezőek (napraforgó olaj, mogyoró olaj, dióolaj). 

A tea sok antioxidánst tartalmaz, de főleg víz oldékonyakat. Mégis az a megfigyelés igaz, hogy aki napi 2 csésze teát megiszik, annak kevésbé kell tartania a pattanásoktól. Van, aki 5 csészével javasol, de az már nem kívánatos mellékhatásokkal jár a túl sok koffein miatt. Akkor már jobb napi egy tabl. Matuzalem elszopogatása.
 
A keratinról nem sok szót ejtettem, nem véletlenül. Ma nem ismerünk semmiféle olyan kezelési módszert, amivel a fokozott keratin szintézisét a bőrnek fékezni lehetne.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!