A protonpumpa gátló gyógyszerek (PPI=proton pump inhibitors) az egyik leggyakrabban alkalmazott készítmények hazánkban és a fejlett országokban.

A protonpumpa gátló gyógyszerek a gyomorsav termelését képesek majdnem teljesen leállítani, ezáltal előszeretettel alkalmazzák olyan állapotok kezelésére, melyben túlzott mennyiségű gyomorsav termelődik. Ilyen betegség pl. a reflux. Sajnos azonban a PPI gyógyszerek mellékhatásai nem elhanyagolhatóak.

A protonpumpa gátló gyógyszereket 1 évnél hosszabb ideig alkalmazó betegek esetében 44%-kal nő a medencetörés gyakorisága. Egy másik tanulmány szerint, melyben 130 000 nő vett részt, a PPI-t szedő nők körében a gerinctörés előfordulási gyakorisága 47%-kal, az alkartörés gyakorisága pedig 25%-kal nőtt. A tanulmányok világosan rámutatnak arra, hogy a PPI-t szedő csoportokban szignifikánsan nő a csonttörések előfordulási gyakorisága.

2009 novemberében az FDA (U.S. Food and Drug Administration) figyelmeztette az orvosokat, hogy ne kombinálják az omeprazole (Prilosec) protonpumpa gátló gyógyszert a véralvadásgátló clopidogrel hatóanyagú készítménnyel (Plavix). Erre a figyelmeztetésre azért volt szükség, mert megállapították, hogy a Prilosec blokkolja a clopidogrel aktív formává alakulását a májban, ezáltal az elveszíti hatékonyságát. Még nem történtek meg a szükséges tesztek, de úgy tűnik, hogy mindegyik protonpumpa gátló gyógyszer tompítja a Plavix véralvadásgátló hatását. Azoknál a férfiaknál, akik infarktuson vagy stent beültetésen estek át és együtt szedték a két gyógyszert, 64%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki újabb infarktus vagy vált szükségessé újabb stent beültetés, mint azoknál, akik csak önmagában szedték a Plavix-ot.

A gyomorsav egyik fontos szerepe, hogy elpusztítja azokat a baktériumokat, melyek az ételekben találhatók, és bekerülhetnek szervezetünkbe. Ezek a baktériumok azonban nagyobb eséllyel élik túl a gyomorba kerülést, ha a gyomorsav termelés lecsökken a PPI-k hatására. Néhány tanulmány szerint ennek köszönhető, hogy a PPI-t szedő betegeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki fertőzések. A protonpumpa gátló gyógyszerek ráadásul csökkentik az antibiotikumok hatékonyságát, ezért a PPI-t szedő férfiaknál 42%-kal gyakrabban fordult elő újbóli fertőzés a betegséget követő 3 hónapban, mint azoknál, akik nem szedtek protonpumpa gátló gyógyszert.

A szakértők véleménye szerint túl sokan szednek protonpumpa gátló gyógyszereket, gyakran enyhe tünetekre is, és ezzel jelentősen növelik a különböző mellékhatások kialakulását.

dr. Robert Young szerint a reflux leküzdésének legjobb és leghatékonyabb módszere a lúgosító életmódban rejlik, melynek garantáltan nincsenek mellékhatásai.

SuperGreens vásárlás
 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

 


Green Magma vásárlás

 

 

 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/gm.jpg

 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!