A diófélék, különösen a dió, mandula és mogyoró, resveratrollal kombinálva együttesen javítják a hangulatot, védik az agyat az öregedés ellen, így segítve a memória és észlelési képességek fenntartását. A New England Journal of Medicine kutatói úgy találták, hogy az elfogyasztott diófélék nem csupán a testsúly kontrollálásában segítenek, hanem csökkenthetik a krónikus gyulladásokat és megelőzhetik a kognitív hanyatlást. 

A resveratrolt már régóta összefüggésbe hozták az agy egészségével. Kutatás bizonyítja a resveratrol agyra gyakorolt öregedés elleni hatását. A két természetes hatóanyagot kombináló étrend hangulatjavító hatású lehet és segíthet a memória megőrzésében.

A kutatók eltökélték, hogy bebizonyítják a diófélék egészségfejlesztő tulajdonságait. 12 hetes diót, mandulát és mogyorót tartalmazó étrendet írtak elő a vizsgálatban résztvevők számára. Az önkéntesek nem és kor szerint lettek csoportosítva és eredményeiket összehasonlították egy dióféléket nem fogyasztó csoporttal. Minden résztvevőnél megfigyelhetőek voltak a metabolikus szindróma tünetei, ami növeli a cukorbetegség, szívbetegség és hangulatzavarok kockázatát.

A dióféléket fogyasztó csoportnál megnövekedett a szerotonin szint, ami hangulatjavító hatású és csökkenti a depresszió és rossz hangulat esélyét. Emellett a diófélék magas polifenol tartalmának köszönhetően a gyulladást jelző mutatók értéke is csökkent. Ez nagyon fontos megállapítás, mivel a metabolikus szindrómában szenvedőknek nem ismeretlen az agy öregedéséhez és kognitív hanyatláshoz vezető krónikus gyulladás.

A mitokondriumok apró anyagcsere motorok, melyek testünk minden sejtjének energiaellátásáért felelősek. Idővel a mitokondrium veszít funkciójából és megkezdődik a sejtszintű hanyatlás és elöregedés. A mitokondrium szabályzásáért a „hosszú élet génként” is ismert SIRT1 felelős. Természetes tápanyagok, mint a resveratrol képesek változtatni a SIRT1 gén működésén. Kutatók kimutatták, hogy a resveratrol képes visszaállítani az ideg sejtekben lévő mitokondriumok funkcióit a SIRT1 génexpresszió felélesztésével, így a resveratrol hatásos agyi öregedés gátló lehet. 

Mivel az emberi agy a szervezet teljes oxigénellátásának 20 százalékát igényli, így az rendkívül érzékeny az oxidatív stressz hatásaira és a szabad gyökök által okozott károsodásokra, melyek gyulladást és öregedést okozhatnak az agyban. Napi 20-25 mg resveratrol és 10-15 gramm diófélék együttes fogyasztása azonban megvédi az agyat a sérülésektől és jelentősen csökkenti a memóriavesztés és kognitív hanyatlás kockázatát. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!