Mikor a rezet felváltotta a bronz, ez abban az időben legalább akkora technológiai ugrás volt, mint manapság, mikor a táblagépek forradalmasítják az internettel való kapcsolattartást. Pedig a réz egy nagyon fontos és nagyon izgalmas nyomelem.

A szérumban a réz szint gyakorlatilag nem mérhető, olyan alacsony. Tudjuk azt is, hogy van egy bizonyos enzim defektus talaján kialakuló nagyon ritka betegség, a Wilson-kór, ami súlyos májbetegséget okozhat. Minden medikusnak megtanítják, de sokan több évtizedes orvosi pályafutásuk alatt sem találkoznak ezzel a betegséggel.

De mi a helyzet a réz hiánnyal?

Már 1957-ben rájöttek arra egy takarmányozási hiba következtében, hogy ha a táp nem tartalmaz elégséges mennyiségben rezet (történetesen itt pulykákról volt szó), akkor a növendék állatok fele tíz hetes korában a fő verőér szétmállása, átszakadása miatt elpusztult (ez akkor többszázezer pulyka pusztulását okozta). Azóta is több állatkísérlet megerősítette, hogy a réz hiánya a fő verőerek falának a súlyos szakadékonyságával jár.

Emberben is rettegett betegség ez, az aorta aneurizma vagy aorta dissectio, amikor is a fő verőér jelentős mértékben kitágul, és ennek gyakran halálos szövődménye, hogy a fala megreped. Más esetekben az érfal (mely 3 rétegű) rétegei egymástól szétválnak és a fő verőér belső falának a leszakadása okoz kritikus helyzetet (aorta dissectio).

Hogyan lehetséges ez?

Van a szervezetünkben egy lizil oxidáz nevű enzim, aminek az a feladata, hogy összekapcsolja az érfalban lévő kollagén és elasztin molekulákat és ezzel megakadályozza az érfal rétegeinek a szétválását. 

Ez az enzim azonban csak réz jelenlétében működik hatékonyan, így válik érthetővé, hogy a hiánya miért vezet a fent említett súlyos állapotok kialakulásához.

Azt is megfigyelték, hogy alacsony rézhiány mellett a véralvadásban fontos szerepet játszó VIII-as faktor szintje jelenetős mértékben megemelkedik, ami hajlamosít a trombózisok kialakulására (vérrögképződés).

Az elmélet harminc éves múltra tekint vissza (Dr. Klevay), de nem váltott ki kellő figyelmet, mert úgy gondolták, rézhiány emberben nem alakulhat ki, noha fogalmunk sincs arról mennyi is a kívánatos réz mennyisége a szervezetünkben.

A másik fontos megfigyelés az, hogy a rézhiány állatkísérletekben súlyos szívizom elfajulást okoz.
 
A szervezet legerősebb antioxidáns enzimje, a SOD (szuperoxid-dizmutáz). Ez az enzim sem működik normálisan réz nélkül, ezért ma már minden jó minőségű étrend kiegészítő tartalmaz rezet is (pl. MegaFood One Daily).

Méltó helyét most kezdi elfoglalni az utóbbi évtizedekben fókuszba került szelén és cink mellett.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!