Ma három milliárd ember mindennapi élelmiszere a rizs. Az iszapos, dagoványos területeken egyetlen gabona félség sem termeszthető, nem él ott meg más csak a rizs.

A múltja legalább tízezer éves, hatalmas kultúra épült rá: kínai, japán, koreai, indiai. Ma is ott termesztik a világ rizstermésének a 90%-át.

A rizs természetes formája, a barna rizs nagyon egészséges. De a gyarmatosítók jobban szerették a fényezett, fehér rizst. Ennek a jó szokásuknak köszönhetően létre hoztak egy addig ismeretlen betegséget a beriberi-t.
 
Sokáig azt hitték, hogy ez valami trópusi, fertőző betegség, míg rá nem jöttek arra, hogy csupán arról van szó, hogy  a szegények körében elterjedt fehér rizs fogyasztása során súlyos B-vitamin hiány alakul ki a szervezetben, és ennek következtében jelentkeznek a beriberi jellegzetese tünetei. 

A betegség B komplex adásával teljesen elmulasztható, illetve megelőzhető. A B vitaminok közül is elsősorban a B1 vitamin (tiamin) felelős a kórkép kialakulásáért.

A beriberi szingaléz nyelven annyit jelent, hogy „nem tudom, nem tudom”. Állandó gyengeség, a mozgáskoordináció hiánya, izomsorvadás, bénulások és halál a betegség következménye, ha nem kap rendes táplálékot a beteg, ill. ha elmarad a B komplex és megfelelő ásványi anyagok pótlása.

Normális, vegyes táplálkozás mellett beriberi soha nem fordulhat elő.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!