Mindig megmosolygom, mikor az üzletekben tengeri só felirattal árulják a sót. Miért, van másmilyen is?

A wieliczkai sóbányából származó só is tengeri só, csak az a tenger néhány tízmillió évvel ezelőtt már kiszáradt.

Az emberi szervezet majdnem 67%-a víz, azaz pontosabban sós víz. A vérplazma 0,9%-os konyhasóoldatot tartalmaz. Miért pont ennyit? Feltehetően az az őslény, aki a tengert elhagyva kiköltözött a szárazföldre akkor élt, amikor a tengerek sótartalma még csak ennyi volt. Ma a tenger sokkal sósabb (5% körüli).

http://www.drtihanyi.hu/uploads/so.jpg


De mit is jelent ez, most már konkrétan a szervezetünkre nézve? Nos, egy átlagos testsúlyú emberben kb. 70 gramm nátrium-klorid van. Egy egészséges felnőtt ember napi ajánlott só fogyasztása 4 gramm. Láttuk, hogy a növények nem igazán jó NaCl (nátrium klorid) források. A szólás úgy tartja, hogy a vén kecske is megnyalja a sót. Aki kicsit is foglalkozott növényevő állatokkal, az pontosan tudja, hogy ehhez nem kell sem vénnek, sem kecskének lenni. A legelő növényevőknek nélkülözhetetlen a só pótlása, nagy élvezettel nyalják az elébük rakott sót, melyre okvetlenül szükségük van.

A ragadozóknál ilyen probléma nincs, mivel megfelelő húsfogyasztással bevihető a szükséges só mennyisége. A szervezetben persze a nátrium-klorid azonnal szétválik nátrium és klorid ionokra. A nátrium főleg a sejten kívüli folyadékterekben van, míg a sejtekben a kálium ionok a meghatározók.

Só nélkül nincs élet. Mégis miért éri annyi kritika a só fogyasztásunkat? Ennek legfőbb oka, hogy általában túl sokat fogyasztunk belőle. Átlagos, vegyes táplálkozás mellett napi 12g-ot, ami valóban már ártalmas lehet (az arra érzékenyekben magas vérnyomást okozhat, a velejáró túlzott folyadék bevitel terhelheti a keringést, stb.).

A vérplazmában lévő nátrium mennyisége szigorúan szabályozott. Normálisan 142 mmol/l. 130 mmol/l alatt nagyon súlyos tünetekkel számolhatunk. Ma már persze a vegetáriánusoknak nem jelent problémát a só pótlása, de azért forró nyári napokon nekik erre különös figyelemmel kell lenniük!

Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/

http://www.drtihanyi.hu/uploads/so2.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!