Senki nem szeret írni, beszélni róla („olyan ciki”), pedig az egyik leggyakoribb panasza korunk emberének.

A tartós székrekedés nem csak rendkívül kellemetlen, hanem számtalan súlyos betegség okozója lehet. Az aranyér betegség egyik fő oka (aranyér: fájdalmas, gyulladt, gyakran vérző, tág vénák a végbél körül).

A kevés folyadékfogyasztás, a táplálék alacsony rosttartalma, az elégtelen fizikai aktivitás, mind-mind székrekedéshez vezet. Ha az állapot tartósan fennáll, a vastagbélben kitüremkedések (divertikulumok) keletkeznek, amik begyulladhatnak, hasi fájdalmakat okozhatnak, de akár ki is lyukadhatnak, s ezzel életveszélyes állapotot idézhetnek elő.

Mi a megoldás?

Bő folyadékfogyasztás, rostban gazadag ételek előnyben részesítése, emellett a zsíros ételek, finomított cukrok és szénhidrátok kerülése. Fontos a rost és pektinben gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása (alma, körte, spenót, sóska, bab, borsó, lencse).

Leggyakrabban az a baj, hogy elfelejtünk inni elégséges mennyiséget. Ha a SuperGreens vagy Power Plants készítményt bekeverjük a kulacsba, akkor látjuk, hogy hol tartunk éppen a folyadékfogyasztásunkkal.

A legjobb, ha ezt még naponta kiegészítjük 3dl vízben oldott mokkáskanálnyi 4 pHour só keverékkel és 16 csepp folyékony klorofillal.

A megfelelő mozgás, legalább napi negyven perc séta is elengedhetetlen. A fizikai inaktivitás és a székrekedés kéz a kézben járnak. De ne feledjük: „a láb mindig kéznél van”.

Végezetül vigyünk rendszert az életünkbe és ehhez erős makacssággal ragaszkodjunk: étkezési időpontok, székelési időpontok, testmozgásra szánt időtartam, pihentető, elégséges alvás.

A kórosan kialakult feltételes reflexeket („nekem csak akkor van székletem reggel, ha elszívok egy cigit és megiszok egy kávét”) felejtsük el. Ez egy általunk kiépített feltételes reflex, lényegében semmiben nem különbözik azoktól, amiket Pavlov alakított ki a kutyáiban. Ne menjünk le kutyába!

Ne feledjük a régi, kínai bölcsességet: az étkezés nem csak a szájnak szól, hanem az egész testnek. Ha valaminek csak az íze jó, de utána számtalan bajt csinál, akkor az nem jó táplálék. A jó étel finom, nem okoz hasi fájdalmakat, gyomorégést, bélfeszülést, és naponta egy vagy két alkalommal formált, normális állagú, erőlködés nélküli széklet formájában távozik a szervezetünkből.

Webáruház - Webáruház

{$up_uri}digest.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!