Olyan gyakori állapot, hogy mindenki életében előfordult már hosszabb-rövidebb ideig tartó székrekedés. Az étrend és a székrekedés kialakulása között szoros kapcsolat van. Megfigyelték, hogy a szénhidrátokban és rostokban szegény étrend (pl. Atkins vagy más ketogén diéták) egyik leggyakoribb mellékhatása a székrekedés. 

Kevesen tudják, de igaz, hogy az IBS (irritábilis bél szindróma) egyik leggyakoribb tünete is a székrekedés. Az elégtelen folyadékfogyasztás és a kevés mozgás szintén elősegíti ennek a kellemetlen állapotnak a kialakulását.

Ha a táplálék szelénben, C-vitaminban vagy cinkben és rézben szegény, akkor a székrekedés szintén könnyen kialakulhat.

Vannak bizonyos betegségek, amik szinte mindig székrekedéssel is járnak:

1.    Hipotireózis: ilyenkor a megfelelő hormonpótlás, valamint a szelén és réz pótlás (gyógygombák) alkalmazásával a székrekedés megszűntethető.

2.    Alacsony zsírtartalmú diéták szintén székrekedéshez vezethetnek. A zsírok és olajok az epehólyag működését stimulálják és az ennek során a bélbe kerülő epesavaknak hashajtó hatásuk van.

3.    A bélflóra kóros megváltozása. Sokan ehhez inkább a hasmenést társítanák, pedig az esetek egy nagy részében a székrekedés a jellemző tünet. Ilyenkor a bélbe került epesavak szulfatálódnak, ezáltal elvesztik a bél mozgására kifejtett jótékony hatásukat.

4.    Hiperkalcémia: kórosan magas szérum kalcium szint. Az oka lehet D-vitamin túladagolás vagy a mellékpajzsmirigyek fokozott működése (adenoma, karcinoma). Néhány esetben a csontot pusztító rosszindulatú elváltozások (myeloma multiplex) vagy más tumorok csontáttétei okozhatnak magas szérum kalcium szintet.

5.    A hashajtók túlzott használata. Tartósan alkalmazva a belek falában lévő idegrostok károsodnak és súlyos bélrenyheség alakul ki ennek nyomán.

A hasmenést is gyakran követheti átmeneti székrekedés. Ha a széklet ürítés megszokott ritmusa tartósan megváltozik, akkor minden esetben szakorvoshoz (gasztroenterológushoz) kell fordulnunk.

Mégis a leggyakoribb okok az elégtelen folyadék bevitel, a kevés és rossz minőségű élelmi rostok fogyasztása, a szélsőséges diéták, a kevés testmozgás, illetve a hashajtókhoz történő hozzászokás.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!