Nagyon sok növény és gomba bízza a szelekre a jövőjét, amikor pollenjeik, spóráik a szelek szárnyán utazva jutnak el  céljukhoz, hogy a fajuk  fennmaradjon. Pollenekből, spórákból nagyon sok kell, hiszen jó, ha minden milliomodik a megfelelő helyre ér. A többi pedig rengeteg gondot okozhat állatnak embernek. Nézzük meg, hogyan.

Ha a különböző pollenekre, spórákra a szervezet felfokozott immunválaszt produkál, a jelenséget allergiának nevezzük.
 
A spóra vagy a pollen önmagában teljesen veszélytelen, de a felfokozott immunreakció révén a szervezet önmagának árt a legtöbbet, amikor „védekezik” ellenük. Nem baj, gondolják sokan, majd jön a tél és az allergiásoknak is nyugalmuk lesz a téli hónapokban. Nos, ez koránt sincs így. Vizsgáljuk meg a hónapokat külön-külön.
 
Január: valóban, ilyenkor kevés a pollen a levegőben, de a zárt lakások miatt, a nedvesedő falak miatt (mert most takarékoskodni kell, nyílászáró csere, stb.) a belső pára eltávozni nem tud és ez a helyzet Eldorádója a penészgombáknak. A ritkább szellőztetés miatt a házi por koncentráció is megnő, tehát van mitől allergiásnak lenni.allergy.jpg
 
A február hónapot is a penészgombák spórái és a házi por jellemzi.
 
Márciusban már melegebb van, többet szellőztetünk, így a penészgomba spórák száma felére csökken, de a fák és a pitypang spórái megjelennek a levegőben. A házi por jelentősége még mindig nagy ilyenkor is.

Áprilisban még jobb az idő, a házi por és  a penészgombák visszaszorulnak, de  a fák, a fűfélék, (pázsitfű, lándzsás útifű), a fészkesek pollenjei jelentős mértékben felszaporodnak.

Májusban ezekhez még csatlakozik a csalán és a  gabonafélék népes családja.
 
Júniusban a fák okozta pollenterhelés lecsökken, viszont  a fű és a fészkes virágúak  pollenjei megsokszorozódnak.

Azt azért ne felejtsük el, hogy a házi por és a penészgombák ilyenkor is „hűséges” társaink maradnak.

Július hónapban a  fűfélék és a fészkesek viszik a prímet, de megjelenik sokak „kedvence”, a parlagfű, valamint a libatopfélék és a fehér üröm pollenje is. A fák ekkor már nem számottevő mennyiségben bocsájtanak ki polleneket.

Az augusztus fő „sztárjai” a fészkes virágzatúak és a fűfélék (parlagfű!), az elmaradhatatlan házi por és penészgombák mellett.

Szeptemberben újra az első helyre kerülnek a penészgombák, de fej-fej mellett követi őket a fészkesek, a fűfélék népes tábora. A csalán is bőven termel még ilyenkor pollent.

Az október a penészgombák és a fűfélék hónapja, és harmadik helyre küzdi fel magát a házi por. A parlagfű szezonnak vége van.
 
Novemberben már a házi por és a penészgombák toronymagasan vezetnek, még néhány fűféle tartja magát.

A december hónapban már csak két játékos marad a pályán: a házi por és  a penészgombák.

A rosszul működő allergiás reakciókat produkáló immunrendszer számára tehát nincs tiszta hónap, egy sem.
 
Mit tehetünk?

Az allergia elleni küzdelem a lakásokban kezdődik. Ki kell dobni az összes porfogót, gyakran kell szellőztetni, a megfelelő párátlanításról gondoskodni kell a lakásban (elszívó, páramenetesítő, stb.).

Sokat kell a téli hónapokban is a szabad levegőn tartózkodni, nyáron pedig minél több D vitamint (kiváló immunmoduláns) beszerezni (napfény, levegő) vagy ha ez nem lehetséges, akkor megfelelő étrend-kiegészítővel pótolni a hiányát. Ezért lenne jó elutazni főleg tó vagy tenger mellé, ahol a pollen koncentráció alacsony, a víz mindent elnyel, de jó tudnunk azt is, hogy 1500 méter felett is jelentős mértékben csökken a pollenek koncentrációja (magas hegyi klíma). A tengeri és a magas hegyi is ingerklíma, ami igénybe veszi szervezetünket, de a kezdeti napok nehézségei után ez bőségesen megtérül. Persze, ha valaki nagyon beteg, akkor egyik ingerklíma sem javasolt számára.  
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!