Régóta jól ismert tény, hogy a Skandináv országok (csakúgy, mint Magyarország) termőföldjei szelénben kifejezetten szegények. Ők azonban nem ültek tétlenül és várták a csodát, hanem a Linköping Egyetem munkatársai egy kisvárosban, melynek a neve Kisa, idős lakosokon (életkoruk 70 és 88 év közé esett), majdnem ötszáz személy bevonásával egy vizsgálatot indítottak.

A megfigyelt személyek napi 200 mikorgramm szerves kötésben  lévő szelént kaptak és mellé még 200mg Q-10-et is.
 
Négy éven keresztül követték a betegeket, akik egyébként a saját megszokott gyógyszereiket változatlan formában szedhették tovább.

A megfigyelt időszakban a szelént és Q-10–et fogyasztó csoport tagjai közt a szív-, és érrendszeri betegségek következtében kialakult halálozás több mint 50%-kal csökkent, a placebo-t (hatástalan készítményt) szedő csoport tagjaihoz képest.

A vizsgálat eredményit annyira fontosnak tartották, hogy  az erről szóló tanulmány az International Journal of Cardiology c. folyóiratban közlésre is került.
 
Ez volt az első eset a világon, amikor egy ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ kombináció hatásáról olyan pontos vizsgálat készült, mintha valami méreg drágán kifejlesztette gyógyszer lenne, és olyan kiváló eredményeket kaptak, ami bármely gyógyszerfejlesztő cég számára világhírt jelentene, telekürtölve a szaksajtót és a médiát is, nem mellesleg milliárdos profitot termelve.
 
Szóval a sokszor lesajnált étrend-kiegészítők, melyeket sok szakmabéli kuruzslásnak vél, ismét rávilágítottak a gyógyítás legfőbb aranyszabályára: több szerénység, több alázat kell ehhez a hivatáshoz, hiszen tudásunk határai nagyon is végesek.

selenium.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!