Az időskori makula degeneráció egy progresszív szembetegség, ami a retina központja, az úgynevezett makula károsodásához vezet. Ez a betegség az időskori vakság vezető oka. Egy friss kutatás megállapította, hogy a szőlő rendszeres fogyasztása lelassíthatja és megelőzheti az időskori makula degenerációt.

Úgy gondoljuk, a szőlő antioxidáns tevékenysége felelős ezért a védőhatásért, mivel kifejezetten a szemet veszi célba és védelmet biztosít annak a Nap és más, nagy intenzitású fényforrások ismétlődő támadásával szemben. A természetes antioxidánsokkal dúsított étrend hatékonynak bizonyult a retina pigment sejtjei számára é segít megőrizni a retina egészségét.

A kutatás az antioxidánsokban gazdag étrend hatását vizsgálta egereken, melyek hozzánk hasonlóan hajlamosak az időskori retinakárosodásra. Az egerek szőlővel gazdagított, luteint tartalmazó vagy normál étrendet kaptak. A szőlővel gazdagított diéta kimagasló eredményt hozott, mivel védte a retinát az oxidatív károsodás ellen és megakadályozta a vakságot. Bár a luteinnel kiegészített étrend is hatásos volt, a szőlő lényegesen nagyobb védelmet biztosított. 

A szőlő hatása tehát abszolút figyelemre méltó, még a fiatalkorban elfogyasztott szőlő is hatással lehet az időskori látásra.  

A tanulmány megállapította, hogy az életkorral összefüggő vakság az idő során felhalmozódó oxidatív károsodás eredménye. A különösen a vörös szőlőben található antioxidánsokban gazdag diéta fogyasztása közvetlenül fejti ki jótékony hatását a retina egészségére.

A vizsgálat kimutatta, hogy a szőlő az egerek esetében jelentősen csökkentette a lipofuszcin felhalmozódását és megakadályozta a retina oxidatív károsodását. A vörös szőlőben található erőteljes antioxidáns, a rezveratol bizonyítottan támogatja az optimális agyi funkciót és a szív egészségét. Napi egy-két adag vörös szőlő fogyasztásával jó eséllyel megelőzhető a szemkárosodás és az időskori makula degeneráció okozta vakság.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!