Nincs nehezebb feladat, mint a megcsontosodott hiedelmekkel történő szembenézés. Az előző cikkemben a csontritkulásról írtam és arról, hogy a tej, sajt fogyasztása egyáltalán nem véd meg ettől a betegségtől, sőt, súlyosbíthatja a tüneteket.

Azt is leírtam, hogy a szarvasok pár hónap alatt hatalmas agancsot növesztenek a csontjaikból kivont kalciumból, de néhány hét legelés után átmeneti csontritkulásuk megszűnik.

Hogyan lehetséges ez? Mi lehet ennek a jelenségnek, paradoxonnak az oka?

Nos, a legfőbb ok a kazein, ami a tejfehérjék 99%-át képezi. A kazein egy olyan speciális fehérje, amit gyakran sorolnak a ”rendezetlen fehérjék” népes családjához.
Ezekre a fehérjékre az a jellemző, hogy a fehérje harmadlagos szerkezetét stabilizáló aminosavak (tryptofán, tyrozin, cystein, fenil alanin, valin, izoleucin) csaknem teljesen hiányoznak belőlük.

Ezek a fehérjék nem kristályosíthatók, nagyon hő-stabilak (ezért bírja a tej is jól a forralást, főzést), ugyanakkor a fehérje bontó enzimekkel szemben igen érzékenyek. Ez a magyarázata annak, hogy ha a tejhez birka, marha, stb. oltógyomor kivonatot tesznek, a tejfehérjék (kazein) rövid idő alatt kicsapódnak, és ez képezi a sajtkészítés alapját.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/milk.jpg


A kazein azonban nem azért olyan amilyen, hogy mi könnyen sajtot készíthessünk belőle, hanem azért, hogy megakadályozza a a kalcium foszfát tejben történő kiválását, mert megköti ezeket a kisméretű atomokat, valósággal úgy viselkedik, mint egy fém szivacs. Ezért ha valaki sok tejet iszik, könnyen vashiányos is lesz.

Ezért aztán hiába a sok kalcium és foszfor a tejben és egyéb táplálékokban, ebből csont felnőtt korban nem lesz.

Az újszülöttnek az anyatej az élet, kis túlzással a felnőttnek méreg!

A tej helyett Green Magma, SuperGreens, Power Plants, sok gyümölcs (banán barack) és friss zöldség javasolt, olíva olajjal elkészítve, Himalája sóval ízesítve.

Webáruház - Webáruház
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!