A vírusokat 1892-ben Dimitrij Ivanovszkij fedezte fel. A szó jelentése méreg.

Persze ma már tudjuk, nem az. De akkor mi is a vírus? Peyton Rous már 1911-ben bizonyította, hogy a vírusok képesek bizonyos rosszindulatú elváltozásokat okozni. A Nobel díjat 1966-ban kapta meg érte. Szerencsére még életben és nem posztumusz került rá sor. Mikor átvette a díjat, arra a kérdésre, hogy mi a vírus így felelt: „A vírus az vírus”.

Abszolút parazita. Saját anyagcseréje nincs. Egyetlen parancsot ad a megtámadott sejtnek, vagy baktériumnak: ”gyárts belőlem annyit, amennyit csak tudsz, még azon az áron is, ha te elpusztulsz”.

A hideget korlátlanul bírja, mínusz 150 celsius fokon akármeddig el van. A meleggel már más a helyzet. Érzékeny fehérje burka a hő hatására megsérülhet, melynek következtében a vírus elveszítheti fertőző képességét. Az agresszív fehérjéket kicsapó vegyszerek - szintén a fehérje köpeny roncsolása révén - a vírusokat elpusztíthatják.

Elméletileg és gyakorlatilag is az immunrendszer is képes a vírusokat elpusztítani, de ehhez idő kell: versenyfutás a vírusok és az immunrendszer között. De ezt a versenyt sokszor el is veszíthetjük. Azért kell az influenza védőoltást a járvány előtt hetekkel beadni, hogy az immunrendszer felkészülhessen a vírus támadására. Optimális esetben ez teljes védettséget jelent, de suboptimális esetben is el lehet érni azt, hogy a betegség sokkal rövidebb és sokkal enyhébb lefolyású legyen.

De mit tegyen az, aki nem olttatta be magát és már itt van a járvány? Nos, ha kitört a járvány, akkor már a védőoltás nem segít (Időtényező!).

http://www.drtihanyi.hu/uploads/flu.jpg


Ilyenkor az alábbi lehetőségeink vannak:

Ha lehet, el kell kerülni az olyan helyzeteket, amik a fertőzés melegágyai (mozi, színház, plázák, tömegközlekedés). Sokat segít a gyakori kézmosás, beteg emberek társaságának a kerülése: a szauna, uszoda különösen veszélyes! A szauna meleg, de nem elég a vírus pusztulásához.

Az immunrendszerünket erősítsük napi 1000 mg C-vitaminnal, Olajfalevél kivonattal és Grapefruit mag cseppekkel: https://webshop.drtihanyi.hu/id/00044_INFLUENZA_Megelozes

Ha mégis elkapjuk a betegséget, akkor tudni kell, hogy influenzát lábon kihordani TILOS! Fekvés, bő folyadékfogyasztás, az imént említett immunerősítők, magas láz esetén hűtőfürdő és lázcsillapító gyógyszerek adása javasolt. Az influenza nem nátha! Mindig vannak ún. toxikus tünetei pl. magas láz, végtagfájdalom, fejfájás, hányás, gyengeség, ami akár az ájuláshoz közeli érzetet is jelenthet. Az antibiotikumok ebben a szakban nem érnek semmit, mert a vírusokra egy sem hat.

Mikor adjuk mégis őket? Ha a tünetek elhúzódnak, ha a lázas állapot újra visszatér, ha olyan köhögés, mellkasi fájdalom, köpetürítés jelentkezik, ami arra utal, hogy a beteg bakteriálisan felülfertőződött. Ez pedig azért lehetséges, mert a szervezet a vírussal vívott csatája során legyengül és ekkor más kórokozók is „élnek a lehetőséggel”. A bakteriális szövődmények sajnos nem ritkák időseknél, gyermekeknél és krónikus betegségben szenvedőknél, mivel az ő immunrendszerük eleve gyengébb.

Súlyos vírusfertőzés esetén van influenza vírus elleni gyógyszer is, de ezt még a fertőzés legelején kell alkalmazni, mert később már nem sokat ér, és csak nagyon indokolt esetben alkalmazható, mert mellékhatásai nem elhanyagolhatóak.

A vírusokat talán soha sem fogjuk tudni legyőzni. Influenza is lesz, évről évre más és más, mivel a vírus folyamatosan mutálódik (változik), és ami ellen tegnap még védve voltunk, az ellen ma már új oltóanyag kell. Sohasem adják fel. De mi sem.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!