A legtöbb szintetikus vitaminkészítmény többet árt az egészségnek, mint használ és teljesen felesleges pénzkidobás a legújabb kutatási eredmények szerint.

A vitamin tanulmányok bukása című korábbi cikkemben (A vitamin tanulmányok bukása)már utaltam arra, hogy az elmúlt évek lezárult kutatásai azt mutatták, hogy önmagában a vitamin készítmények fogyasztása nincs a szervezetünkre jótékony hatással, nem növeli meg az átlagos életkort, nem segít legyőzni a rákot, stb. Sőt, bizonyos esetekben kifejezetten káros a szedésük.

Azok, akik rendszeresen szednek vitamin, multi vitamin készítményeket gyakran túladagolják azokat, ami rendszerint különböző tüneteket okoz. Sok vitamin készítményt a gyártók szándékosan „telepumpálnak” jóddal, azért, hogy aki fogyasztja, úgy érezze, hogy visszanyerte vele vitalitását, erőnlétét. Pedig ezt a „felpörgő” érzést kizárólag a jódnak „köszönheti”, ami azonban hosszú távon egészség károsodással járhat. Magyarországon a lakosság jelentős része amúgy is több jódot fogyaszt a szükségesnél, ezt nem szabad tovább növelni külső jód forrással. A túlzott jódfogyasztás ugyanis a pajzsmirigy működésében komoly zavarokat okozhat.

Aki pl. túladagolja az A-vitamin bevitelt, számolhat azzal, hogy idősebb korában a csontjai sokkal törékenyebbek lesznek.

A túlzott A-vitamin fogyasztás ezen kívül rövidtávon fejfájást, hányingert okozhat, míg hosszabb távon csontritkulást eredményezhet.

Több tanulmány eredménye is azt mutatta, hogy a nagy mennyiségű A és E-vitamin fogyasztás rövidítheti az átlagos élettartamot.

A C-vitamin nagy dózisú fogyasztásánál nem tapasztaltak negatív tüneteket, de természetesen a C-vitamin jelentős része ilyenkor a vizelettel távozik a szervezetből.

Ezért nagyon fontos, hogy bármilyen készítményt szeretne elkezdeni fogyasztani, kérje ki véleményemet, hiszen csöppet sem veszélytelen az úgymond ártatlan táplálék-kiegészítőket össze-vissza fogyasztani.

Mindig a megfelelő készítményt kell szedni, a megfelelő időben és megfelelő mennyiségben!!

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a vitaminok ártalmasak az emberi szervezetre, sőt, hiányuk nagyon komoly betegségekhez vezethet. Azonban nem szabad őket túladagolni, mert azzal szintén árthatunk magunknak.

A modern kísérletek és kutatások egyre inkább azt mutatják, hogy önmagában kevés az, ha az egészből részeket kiragadunk. Ez alatt azt értem, hogy pl. az a zöldség vagy gyümölcs, amelyik sok C-vitamint tartalmaz, sokkal egészségesebb és sokkal jobb hatással van a szervezetre, mint a belőle kivont C-vitamin. A benne található egyéb vegyületek felerősítik a hatást, ezáltal sokkal jobban képes azt kifejteni. A táplálék-kiegészítők világa jelentősen eltér a gyógyszerek világától. A gyógyszerész kutatók mindig egy molekulát keresnek vagy csinálnak, ami célzottan képes hatást kifejteni. Ezzel szemben a modern táplálék kiegészítők a zöldségekben, gyümölcsökben, növényekben található számos vegyület együttes hatását képesek kiaknázni.

Ezért a modern táplálék kiegészítők nem a vitamin készítmények, hanem az olyan termékek, mint pl. a Green Magma, a SuperGreens, a Power Plants, stb.

Ezekkel a termékekkel természetes állapotában vihetjük be azokat az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, polifenolokat, stb., amelyek más készítményekben szintetikus formában találhatók meg. Ezért a hatásuk nem is összemérhető.

Az újságokban régebben lehetett látni olyan fényképeket, amelyeken pl. a 10 legszebb színésznő legszebb részeit montírozták egybe. Julia Roberts szája, Demi Moore füle, stb. Az összemosott kép végül egy kifejezetten csúnya, torz arcot mutatott. Így van ez a multi vitaminok esetében is, amikor az egyes részeket kiszakítjuk természetes környezetükből és összerakjuk őket.

SuperGreens - SuperGreens
Power Plants - Power Plants
Green Magma - Green Magma
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!