Bodhidharma, akit a csan (japánul zen) buddhizmus első pátriárkájának tartanak - egy barlangban elmélkedve kilenc évig ült a barlang falával szemben és meditált (pi kuan –falnézés).

A legenda szerint azonban néha-néha elbóbiskolt, amitől olyan haragra gerjedt, hogy szempilláit kitépdeste az utolsó szálig.

Ezekből a szempillákból nőtt ki az első teacserje, aminek a frissítő hatása nélkül nincs hosszú meditáció. Eddig a legenda és most nézzük a valóságot.

A tea irodalma hatalmas, már 1245-ben Eiszai zen mester az írta, hogy a „tea a legcsodálatosabb orvosság, a hosszú élet elixírje”. ”A szív erősítésének a legkiválóbb módja a teaivás. Ha a szív gyönge, az összes többi szerv megsínyli azt. Ha azonban teát iszunk, a szív meg fog erősödni, és a test mentes lesz a betegségektől … A szív az öt szerv uralkodója, a tea a keserű táplálékok feje, az ízek feje pedig a keserű…Ennek okáért a szív kedveli a keserű dolgokat,márpedig, ha a szív jól működik, az összes szervek helyesen vannak szabályozva.” … „Kína nagy országában teát isznak, aminek következtében nincsenek szívbetegségek, és a nép hosszú életű.”

Most persze írhatnék a polifenolokról, a csersavról, a vitaminokról, de nem teszem. Eiszai nyolcszáz éves szavai ugyanis sokkal hitelesebbek. Miért? Azért, mert minden tanulmánynál hitelesebb pecsét van rajta, ez pedig az idő! Több mint kétezer év! A Japánok „csak” nyolcszáz éve isszák a teát. Ma ők élnek a legtovább a világon. A nálunk megszokott fekete teát nem kedvelik, sokkal inkább a zöldet.

Csodálatos kultúrát építettek a teaivás köré, melyben minden mozdulatnak, gesztusnak meg van a maga jelentősége. Erre persze nekünk nincs időnk, mi rohanunk. A Japánok lassabban rohannak, mégis előrébb járnak, mint mi. De azért naponta pár szem zöld tea kapszulát még mi is be tudunk venni egy nagy pohár friss vízzel. Ugye?

Zöld tea kapszula: https://webshop.drtihanyi.hu/id/00047_Zold_tea_kapszula

Ponay tea: https://webshop.drtihanyi.hu/id/00051_Ponay_tea

http://www.drtihanyi.hu/uploads/tea_leaves.gif
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!