Egy globális tanulmány során feltérképezték azokat a humán betegségeket, melyek állatokról kerültek át az emberre. Ezek közül a legismertebbek: TBC, AIDS, madárinfluenza, Rift-völgyi láz. 13 ezek közül a betegségek közül felelős 2,4 milliárd ember megbetegedéséért és évente 2,2 millió ember haláláért.

Az állatokról átvándorolt fertőzéses megbetegedések és a belőlük eredő halálozás a világ legszegényebb országait érinti leginkább, de néha kialakulnak gócpontok a fejlett kontinenseken is, az USA-ban és Európában is, amikor egy fertőzés újra felüti a fejét vagy rezisztenssé válik a koráblivestocks.jpgbi gyógyszerekkel szemben.

Kutatók szerint a helyzet évről-évre nem hogy javulna, hanem folyamatosan romlik, egyre több ember és állat életét fenyegetik a fertőzések.

A világ legjobban veszélyeztetett részei: Etiópia, Nigéria és Tanzánia, de feljövőben van Brazília és Dél-Kelet Ázsia is, Európán belül pedig Nagy-Britannia.  

A fejlődő országokban minden 8. tenyészállat fertőzött brucellózis baktériummal, ami az állat húsával és tejével terjedhet állatról emberre.

A zoonózis (betegségek állatról emberre terjedése) egyértelműen annak a 24 milliárd tenyészállatnak (sertés, pulyka, csirke, bárány, szarvasmarha, stb.) köszönhető, mely jelenleg a Földön található, hiszen a világ szegényebb országaiban az állatok kb. 27%-a fertőzött, vagy fertőződött meg korábban valamilyen kórokozóval.

Mivel egy kilogramm állati fehérje rengeteg növényi fehérjét igényel és az átalakítás hatásfoka igen rossz, előre látható, hogy a jelenlegi táplálkozási szokásaink nem csak egyéni szinten, hanem globális szinten is veszélyeztetik fennmaradásunkat.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!