Az inaktivitás leghasznosabb módja az alvás. 

A rossz alvók esetében megfigyelték, hogy

1, több a rákos megbetegedés
2, az immunrendszerük gyengébb, a sebek gyógyulása elhúzódóbb
3, magasabb az össz halálozás a körükben
4, az életkor előre haladtával a szellemi leépülés folyamata náluk gyorsabban zajlik
5, cukorbetegségre is hajlamosít.

A rossz alvás a napon belüli bioritmus (circadian ritmus) felborulásának a jele.

A jó alvásnak két fontos előfeltétele van:

1, a nappali időszakban  megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás (legalább 45 perc, amikor a tréning során a nyugalmi pulzusunkat folyamatosan 35-tel megemeljük)

2, a rendszeres étkezés 

Reggelizni mindig kell, lehetőleg ugyan abban az időben. A reggeli szerves része, hogy legalább 3 dl gyümölcsteát (citrommal és édesítés nélkül) el kell kortyolgatni a teljes kiőrlésű rozskenyér és keménysajt, paradicsom, retek vagy tojás mellett.

Ebédelni legkésőbb 13 órakor kell. Az ebéd mindig legyen főzelék (nem kell mindig hús feltétnek),  legalább fél liter folyadékot ilyenkor el kell fogyasztani és minimum két almát, vagy egy banánt, esetleg egy-két narancsot.

16 óra tájban 2dl gyümölcstea mellett egy marék dió vagy mogyoró (natúr, pörkölt) vagy tökmag, stb. nagyon hasznos lehet.

A vacsora ideje legkésőbb 18 óra. Ez lehet barna rizs, párolt zöldségek, gomba,  kevés főtt burgonya, saláták. Ilyenkor már csak vizet ajánlatos innunk tisztán vagy citromosan, de az legalább 3dl legyen. Valamilyen gyümölcs mindig legyen része a vacsorának.

Édesség nem kell, még a legkisebb mennyiség sem.

A vacsora után már a lefekvésig (22 óra) semmit nem eszünk, de a könnyű esti séta a fürdés előtt kívánatos. Folyadékot fogyasszunk, amennyi jól esik (természetesen vizet,  vagy 1-2 dl frissen facsart, de vízzel a felére higított gyümölcslevet).

22-órakkor le kell feküdni, kellemes, halk zene, szép természet filmek nézegetése elősegíti a könnyű elalvást. Reggel, ha felébredtünk, ne heverésszünk, mert az már nem alvás, a szervezet átkapcsolt éber üzemmódra, ehhez alkalmazkodjunk.

A lényeg a rendszeresség! A szülők felelőssége, hogy gyermekeiket erre szoktassák. A szoktatás  leghatékonyabb módja pedig a példamutatás.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!