Az elmúlt hónapokban két készítményről - melyeket a betegek azért szedtek, hogy megelőzzenek bizonyos súlyos betegségeket – derült ki, hogy valójában okozzák azokat.

Az egyik készítmény csoport az ún. biszfoszfonátok, melyek széles körben alkalmaztak a csonttörések megelőzésére, főleg csontritkulásban szenvedő betegeknél. Csak sajnos az évek múltán kiderült, hogy az időskori csonttörések száma nem csökkent a gyógyszertől, sőt, olyan egészen minimális terhelésre is csonttörések következtek be, mint pl. egy cipő befűzése.

A másik készítmény az Avandia, amit cukorbetegeknek írtak fel nagy számban abból a célból, hogy csökkentsék a szívbetegségek, szívinfarktusok kialakulásának valószínűségét. A cukorbetegek 2/3-a szív-, és érrendszeri eredetű betegségben hal meg, ezért volt fontos egy olyan gyógyszer kifejlesztése, mely megakadályozhatja ezt.

{$up_uri}med.jpg


Az amerikai F.D.A. és az európai hatóságok szigorították az Avandia használatát, mert úgy tűnik, növeli a szív-, és érrendszeri betegségek előfordulását.

A krónikus betegségek hosszú kezelése során, előfordulnak váratlan események. Ez történt ebben a két készítmény esetében is.

Daniel Carpenter, a Harvard Egyetem professzora szerint az ilyen hibák oka az, hogy a készítmény piacra kerülését megelőző rövid tanulmányok nem igazán tudják kiszűrni a hosszú távú mellékhatásokat. Mivel a fejlett világ társadalma öregszik, egyre több krónikus beteg szorul rá olyan gyógyszerekre, melyeket élete végéig szednie kell. Ez egy gigantikus piac, amit a gyógyszercégek igyekeznek minél hatékonyabban meghódítani. A hosszabb távú eredmények csak évtizedekkel a gyógyszer piacra dobása után kerülnek napvilágra.

Rendkívül fontos éppen a fentiek miatt a gyógyszerek megfelelő után követése. Sajnos ennek megléte mellett is előfordul, hogy egy adott gyógyszer azt a betegséget okozza, amit hivatott volna megelőzni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!