A nagy középkori doktorok még az ízét is hozzá tették volna ehhez a felsoroláshoz, mert ők bizony a vizeletet a diagnózis érdekében meg is kóstolták. Innen a cukorbetegség latin neve, diabetes mellitus, azaz édes vizelet.

Bizonyos betegségekben az egyszerű aminosavak nagyon veszélyesek lehetnek. Nézzünk néhány példát:

1. fenilketonúria, toxikus anyag: fenil-alanin. A vizelet ilyenkor aceton szagú, ha nem diétázik elkerülhetetlen agykárosodás alakulhat ki. 

2. alkaptonuria: állás közben a vizelet megfeketedik. Oka: a tirozin nevű aminosav lebomlása során toxikus homogentizinsav halmozódik fel a szervezetben, mely az ízületekben és a szívbillentyűkben (leggyakrabban az aortában) rakódik le és okoz szűkületet, ami csak műbillentyű beültetéssel kezelhető.

3. lábszagú vizelet és verejték. Az izo-valeriansav felhalmozódás következménye, melyet a leucin aminosav lebomlási zavara okoz, szintén enzim defektus miatt. A betegséget progresszív elbutulás és vérképző szervi zavarok (alacsony vérlemezke szám) jellemzi. A beteg étrendjéből ki kell venni a leucint, amennyire csak lehetséges. urine6.jpg

4. MSUD (Maple syrup urine disease). A vizeletnek juharszirup szaga van. A leucin, az izoleucin és  a valin (elágazó szénláncú aminosavak) szaporodnak fel a vérben veleszületett enzim defektus miatt. A diétából ezeket az aminosavakat ki kell hagyni! A vizelet szagát a felszaporodó sotolonin okozza és ez az anyag nagy mennyiségben van jelen a juharszirupban is. 

Ezekben az esetekben az izomnövelő aminosav és fehérje készítmények nem veszélytelenek!

5. Amikor a vizelet bíborvörös színű. A betegség neve porphyria (bíborbaj). A hemoglobin (ami a vér festékanyaga és a vörösvértestekben az oxigénszállítás a fő feladata) szintézise szinte minden lépésben zavart szenved, akkor alakul ki ez a betegség.

A rohamokban jelentkező porphyriás epizódok legfőbb kiváltói a gyógyszerek! Több száz olyan gyógyszer van, amit ezek a betegek soha semmilyen körülmények között nem szedhetnek. Többnyire egy gyógyszerlista van náluk, amit minden esetben köteles az orvos áttanulmányozni, ha a betegnek gyógyszert akar rendelni. A porphyriás scub jól reagál a glukóz infúzióra. Fontos, hogy ezek a betegek soha nem éhezhetnek, nem böjtölhetnek (léböjt kúra), sőt, naponta 6-szor kell étkezniük. Az alkohol fogyasztása is tilos! A betegség ritka, többnyire veleszületett enzimdefektusok következménye. Ha a beteg minden szabályt betart, akkor ezzel a betegséggel életkilátásai nem rosszabbak, mint egészséges társaié.  

6. Amikor gázbuborékok vannak a vizeletben. Ez a legtöbb esetben colovesicularis fistulát jelent, azaz valamilyen hasi, alhasi műtétet követően fistula alakul ki az emésztőrendszer és a vizelet kiválasztó rendszer valamelyik szakaszán. Húgyúti fertőzés mindig kíséri, a műtéti megoldás nem kerülhető el. 

7. Ha a vizelet habos. Ez a leggyakrabban arra utal, hogy a vizeletben sok a fehérje. Normálisan egy literben kevesebb, mint 300 mg található, de bizonyos vesebetegségekben ennek a sokszorosa mutatkozhat. A cukorbetegek különösen figyeljenek ennek a ritka, de jellemző tünetnek a megjelenésére, mert ez mindig jelzi, hogy a betegség következtében a vese már komolyan károsodott. A betegeknek a nephrologián történő gondozása elengedhetetlen.

8. Amikor gyógyszerek vagy élelmiszerek színezik meg a vizeletet. A leggyakoribb az Algopyrin, Amidosophen okozta elszíneződés (barna sör színű lehet a vizelet), míg a cékla bíborba hajló színt kölcsönözhet neki. Tejesen ártalmatlan jelenség.

9. Szemmel látható véres vizelet. Ha görcs is jár mellé (egyoldali), akkor vesekövességről van szó, de lehet véres a vizelet véralvadást befolyásoló gyógyszerek szedésekor (Syncumar, Marfarin), a húgyutak gyulladásakor, sérülésekor vagy egyéb betegségekben (alacsony vérlemezke szám, véralvasdási zavarok, bizonyos kemoterápiás gyógyszerek után).  Mindig gondos kivizsgálás kell, hogy kövesse ezt az ijesztő állapotot, de az esetek többségében az ok többnyire jóindulatú.    

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!