A bromelain fehérje bontó enzimet 1891-ben izolálták az ananászból. Az érett ananász minden része tartalmazza az enzimet, de legfőképp a szára. Ennek az íze ugyan keserű, de nem mérgező.
A bromelain 4-8 közötti pH tartományban működik (de az optimális 4,5-5,5 pH között , ekkor a leghatékonyabb), 65 C fokon elbomlik. Tehát a főzés az enzimet károsítja, közömbösíti.
A bromelaint a gyógyászatban 1957 óta alkalmazzák. Fehérje bontó tulajdonsága révén segít a táplálék fehérjéinek lebontásában.
A bromelain azonban ennél sokkal többet is tud.
Gyulladás csökkentő hatású: ízületi gyulladás, sportsérülés, vénák gyulladása esetén napi 200 mg igen hatékonyan szünteti meg a tüneteket.
Akadályozza a vérrögök kialakulását az artériákban és a vénákban.
HIV fertőzött betegek tüneteit is hatékonyan csökkenti.
Emlőrákban és vastagbél rákban, plazmasejtes leukémiában a bromelain csökkentette a daganat és a terápia okozta mellékhatásokat (mint pl. fogyás, hányinger, hányás, fáradtság).
A súlyos, harmadfokú égés kezelésében is jó eredményt értek el vele.
Az ajánlott napi dózis ne haladja meg a 460 mg-ot. Eddig a szintig mellékhatást nem sikerült kimutatni, de e felett emelkedhet a pulzusszám és a vérnyomás is. Ezek a tünetek azonban még 1840 mg dózis mellet sem súlyosak.
Emésztési zavarokban (epekő betegség, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, epehólyag gyulladás, krónikus májbetegségek) a növényi proteázok kombinációja (bromelain-ananász, papain-papaya) hatalmas segítséget jelenthet. Ezekben a betegségekben szenvedőknek mindennapos fogyasztásuk javasolt. Mára a bromelain 13. LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT növényi hatóanyag a világon. A fentiek ismeretében ez egyáltalán nem meglepő.