70 éve, a Penicillin felfedezése óta alkalmazunk antibiotikumokat a bakteriális fertőzések megfékezésére, azonban sok gyógyszer pontos hatásmechanizmusát máig nem ismertük. A MIT és a Boston University kutatói azonban feltárták, hogy bár az antibiotikumok a baktériumsejtek több részét is megtámadják, azonban a végső csapást a bakteriális DNS károsítása okozza.

Forrás: Science

A tanulmányt végző szakemberek szerint fontos, hogy részletesen megismerjük a folyamatot, hiszen csak ennek ismeretében leszünk képesek új, hatásos antibiotikumokat kifejleszteni. Az elmúlt 40 évben számos új készítmény került piacra, azonban több baktériumtörzs is rezisztenssé (ellenállóvá) vált velük szemben.

Az antibiotikumok többsége megtámadja a baktériumokban lévő lipideket (zsírokat), oxidálja a fehérjéket és oxidálja a DNS-t. De ezek a hatások önmagukban kevesek lennének ahhoz, hogy a baktérium elpusztuljon, a „kegyelemdöfést” a guanin károsodása adja meg (mely egyike annak a négy építőelemnek, mely a DNS-t alkotja). bacteria_2.jpg

Amikor a kutatók károsodott (pl. oxidált) guanint illesztettek a DNS-be, a sejtek megpróbálták a hibát kijavítani, azonban ez csak meggyorsította a sejt halálát. Az antibiotikus kezelés során a hidroxil-gyökök okoznak károsodást a DNS-ben.

Napjainkban tehát reneszánszát éljük az antibiotikumok működési mechanizmusának megértésében, rájöttünk, hogy az sokkal összetettebb, mint korábban gondoltuk. Ha képesek leszünk blokkolni a homológ rekombinációt, a szükséges enzim kiiktatásával, akkor sokkal érzékenyebbé tehetjük a baktériumokat az egyes antibiotikumokkal szemben.

Jelenleg ugyanis a baktériumokkal vívott csatában vesztésre állunk.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!