Az antioxidáns azok a vegyületek, melyek védik sejtjeinket az őket károsító szabad gyököktől. A szabad gyökök olyan molekulák, amik a táplálkozás során, illetve a környezeti hatások révén keletkeznek szervezetünkben. A szabad gyökök elektron hiányban szenvednek és arra törekednek, hogy a hiányzó elektronjukat megszerezzék. A szervezetre gyakorolt károsító hatásuk éppen ebben rejlik, hiszen az egészséges, jól működő sejtektől rabolják el a szükséges elektront.

A szabad gyökök tehát károsítják sejtjeinket és jelentős szerepük van olyan betegségek kialakulásában, mint a rák, szívbetegség és egyéb súlyos betegségek.

Antioxidáns vegyületek a béta-karotin, a lutein, a likopin, a szelén, az A-vitamin, C-vitamin, E- vitamin, stb.

Antioxidáns vegyületek számos táplálékban találhatók: zöldségekben, gyümölcsökben, mogyoróban, gabonákban, és néhány húsfélében (szárnyasok, hal).

Miben találhatók a legismertebb antioxidánsok?

- A-vitamin: répa, tök, édes burgonya, paradicsom, őszibarack, sárgabarack, káposzta, kel, stb.
- C-vitamin: narancs, citrom, zöldpaprika, brokkoli, paradicsom, eper
- E-vitamin: olajos magvak, mogyoró, teljes kiőrlésű gabonák
- Szelén: hal, kagyló, vörös húsok, tojás, fokhagyma, csirkehús, gabonafélék

Néhány népszerű antioxidáns fitonutriens

- Flavonoidok, polifenolok: kék szőlő, vörösbor, szója, gránátalma, áfonya, bizonyos teafélék
- Likopin: paradicsom, görögdinnye, grapefruit
- Lutein: sötétzöld zöldségek, gyümölcsök, brokkoli, kiwi, stb.
- Lignan: lenmag, árpa, rozs, zabliszt

Vitaminszerű antioxidánsok

- Q10 koenzim (CoQ10)
- glutathione

Szervezetünk által előállított antioxidáns enzimek

- szuperoxid dizmutáz (SOD)
- kataláz
- glutathione peroxidáz

Valóban olyan egészségesek az antioxidánsok, antioxidáns vegyületek? Védelmet nyújtanak a rákbetegségekkel szemben, segítenek a gyógyulásban?

Forrás: National Cancer Institute

A 90-es években jelentős tanulmányok folytak az antioxidánsok és a rákbetegségek kapcsolata közötti összefüggésekről, a kutatók azt vizsgálták, képesek-e az antioxidáns vegyületek megelőzni bizonyos rákbetegségeket, illetve van-e közvetlen vagy közvetett módon rák ellenes hatásuk?

Állatkísérletek és in vitro kísérletek arra utaltak, hogy az antioxidánsok képesek lassítani a rák kifejlődését és bizonyos esetekben megakadályozni azok kialakulását.

Az elvégzett tanulmányok azonban nem jutottak egyértelmű eredményre.

Az első nagy tanulmány, mely az antioxidánsok és a rákbetegségek kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta, 1993-ban került publikálásra. A kutatás résztvevői egészséges kínai nők és férfiak voltak, akik béta karotint, E vitamint és szelént kaptak, a kutatók pedig vizsgálták a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A study eredménye azt mutatta, hogy a 3 antioxidáns kombinációja szignifikánsan csökkentette a gyomorrák kialakulásának valószínűségét.

1994-ben ugyanakkor az ún. ATBC tanulmány (Alpha-Tocopherol – E vitamin, Beta Carotene – A vitamin provitaminja) azt tárta fel finn, dohányzó férfiaknál, hogy a béta karotin növeli a tüdőrák kialakulásának esélyét, míg az E vitamin hatástalannak bizonyult ennél a csoportnál. Az eredményt egy 1994-es tanulmány újra megerősítette.

Jelenleg több nagy tanulmány is folyik, mely az antioxidánsok és a rákbetegségek incidenciáját vizsgálja, ezek eredményei később várhatók.

Mit szűrhetünk le tanulságként a fenti példákból?

Tény, hogy az ún. szabad gyökök folyamatosan keletkeznek szervezetünkben emésztés, légzés, a napsütés, a légszennyezés, stb. hatására.

Tény, hogy ezek a szabad gyökök károsíthatják sejtjeinket és rákos betegségek kialakulásához vezethetnek.

Tény az is, hogy az antioxidánsok képesek közömbösíteni, befogni ezeket a káros szabad gyököket, ezáltal közvetett módon segítik a rákbetegségek megelőzését.

De tényként kell kezelnünk azt is, hogy nem minden antioxidáns hat minden rák típusra, nem képes minden antioxidáns minden rákbetegséget megelőzni, ráadásul nagy valószínűséggel a „kiragadott vegyületek” nem úgy viselkednek, mint azok a természetes tápanyagforrások, melyben megtalálhatók. Nem ugyan az a hatása a likopin vegyületnek, mint a paradicsomnak. Nem ugyan az a hatása a luteinnek, mint a spenótnak.

Ráadásul tisztán kirajzolódik az is, hogy az egészséges életmód kapcsán nem létezik kompromisszum. Nem élhet pl. egészségesen az, aki dohányzik, akkor sem, ha naponta elfogyaszt 3 adag zöldséget és gyümölcsöt. Bizonyos esetben ugyanis a rendszeres, károsító szokások rossz irányba befolyásolhatják az értékes, természetes vegyületek pozitív hatásait.

A modern, hatásos étrend-kiegészítő készítmények nem szintetikus, mesterségesen előállított vegyületeket tartalmaznak, hanem természetes, friss alapanyagokból készülnek, a hatóanyagokat pedig körülveszik azok a vegyületek, melyek sok esetben a valódi hatásért felelősek.

Ilyen étrend kiegészítő a Matuzalem, a Flavonoid komplex, a Tőzegáfonya kapszula, a Green Magma, a SuperGreens, a Liver Strength, stb. Ezek a termékek természetes vegyületeket, természetes hatóanyagokat tartalmaznak, friss zöldségekből, gyümölcsökből készülnek a legmodernebb technológiák felhasználásával. Ráadásul a termékeket gyártó cégek világszerte elismert vállalatok, melyek évtizedek óta foglalkoznak egészséges termékek előállításával, minőséget, biztonságot és valódi hatást adva fogyasztóiknak.

 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!