Azok az egészséges emberek, akik megelőzés céljából szednek naponta aszpirint, többet ártanak maguknak, mint amit az aszpirin hatásából profitálhatnak.

Egy brit tanulmány szerint az aszpirin tartós szedése közel kétszeresére növeli a súlyos belső vérzések kialakulásának esélyét, miközben a szívroham és agyvérzés előfordulását számottevően nem csökkenti.

Emberek milliói szedik az aszpirint infarktus és/vagy stroke után. Sokan úgy gondolják, hogy a középkorú nőknek és férfiaknak automatikusan kellene aszpirint szedniük. A Lancetben megjelent korábbi tanulmány szerint az aszpirin 12%-kal csökkenti a szívinfarktus és stroke kialakulásának esélyét, azonban 30%-kal megnöveli a belső vérzések előfordulásának valószínűségét.

A legutóbbi, Edinburgh Egyetemen végzett kutatásban 3 350 középkorú nőt és férfit vizsgáltak, egy részük alacsony dózisú aszpirint, másik részük placebo-t kapott. A kutatásba olyan embereket vontak be, akik korábban nem szenvedtek el infarktust és nem volt szívpanaszuk. 8 év alatt összesen 357 szív és érrendszeri esemény következett be, köztük infarktus és stroke. A kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) események bekövetkeztében nem volt szignifikáns különbség a két csoport között, azonban az agy és gyomorvérzés tekintetében az előfordulás az aszpirint szedő csoportban sokkal magasabb volt.

Összesen 34 aszpirint szedő emberben (a csoport 2%-ában) alakult ki súlyos vérzés, ami kórházi kezelést igényelt. Gyomorfekély 14 aszpirin szedőben alakult ki. A tanulmány tehát megerősített azt, hogy egészséges emberekben a tartós, kis dózisú aszpirin fogyasztás nem jár semmilyen előnnyel, azonban súlyos mellékhatásokat hordoz magában.

A skót tanulmány az Európai Kardiológus Társaság konferenciáján (Barcelona) került bemutatásra a tegnapi napon, melyen 30 000 szívspecialista vett részt.

Gerry Fowkes professzor, a kutatás vezetője 6 másik tanulmányt is említett, melyek szintén megerősítik a kutatás eredményét. Fowkes professzor összefoglalójában azt mondta, hogy az aszpirin csekély mértékben csökkenti csak a szív és érrendszeri betegségek előfordulását, ezzel szemben jelentősen megnöveli a vérzések kialakulásának esélyét, ami súlyos lehet és akár halálhoz is vezethet. A kutatás eredménye egyértelműen jelzi, hogy az aszpirint egészséges embereknek nem szabad tartósan szedniük.

{$up_uri}aspirin.jpg


Azoknál a betegnél azonban, akik újabb infarktus megelőzése céljából szedték az aszpirint, 20%-kal csökkent a súlyos keringési események valószínűsége, és emellett eltörpült a vérzések alacsony rizikója.

Aszpirint tartalmaz a Polypill is, amiről korábban már írtam:
http://zolditalok.drtihanyi.hu/an-apple-a-day-keeps-the-doctor-away-new76/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!