A lisztérzékenység (cöliákia vagy gluténérzékenység) világszerte milliók életét keseríti meg, a kutatók régóta keresik a megoldást, de ez idáig nem sok sikert tudtak felmutatni.

A lisztérzékenység lényege a glutén intolerancia. A búzában, rozsban, és árpában található fehérje a szervezetbe kerülve olyan reakciót vált ki, melynek hatására az immunrendszer megtámadja a beleket. A lisztérzékenyek számára a glutén tehát méreg.

Brit és ausztrál kutatók azonban most pontosan megállapították, miért mérgező a glutén a lisztérzékenyek számára.

200 lisztérzékeny betegnek kenyeret, rozsos muffint, vagy főtt árpát adtak, majd 6 nap elteltével letesztelték a vérüket, hogy megállapítsák, milyen immunválaszt produkáltak a gabonák.

{$up_uri}bread.jpg


A kutatás megállapította, hogy a 2700 fehérjelánc (polipeptid) közül, mely a glutént alkotja, 90 mérgező a szervezet számára. Közülük 3 különösen rossznak bizonyult (Science Translational Medicine). dr. Bob Anderson szerint ez a 3 fehérje (peptid) játssza a főszerepet az immunrendszer kóros reakciójában. Elmondása szerint az elmúlt 60 év kutatásai arról szóltak, hogy meghatározzák a glutén mérgező peptidjeit, és ez most megtörtént.

A Nexpep nevű, ausztrál biotechnológiával foglalkozó cég készített egy olyan vakcinát, mely megszünteti a lisztérzékenyek kóros reakcióját a gluténnel szemben.

A cég weboldala az alábbi címen található: http://www.nexpep.com/

Majd a jövő eldönti, hogy ez mennyire hatásos, minden esetre a betegség gyakorisága világosan jelzi, hogy ezen gabona félék nem rég kerültek be az emberi táplálékok közé, genetikai adaptációnk még messze nem tökéletes, hiszen vannak szubklinikus formák is, ahol a tünetek nem ilyen nyilvánvalóak, viszont ezek gyakorisága nagyságrendekkel haladja meg a típusos cöliákia gyakoriságát. A sok kenyér és gabona tehát senkinek sem egészséges.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!